Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Де категорично не можна купувати червону ікру – топ небезпечних місць

Розповідаємо, де українцям точно не варто купувати ікру для святкового столу на Новий рік

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Де ліпше не купувати ікру

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Напередодні новорічних свят українці закуповують продукти для святкового меню. Один із головних інгредієнтів вечері на Новий рік – червона ікра. Але вкрай важливо знати, де точно не можна купувати цей продукт, аби не натрапити на підробку і не зіпсувати собі свято.

Про те, де ліпше не купувати червону ікру, сайту Pro Гроші розповів президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамір.

Ринки, стихійка та сайти-одноденки

За словами експерта, на ринках ризики придбати неякісний кав’яр доволі високі, але якщо продукт продається з торгової точки з задокументованими позначеннями ряду і місця, то такого підприємця можна реально притягти до відповідальності в разі порушення закону.

Найчастіше ж підроблену червону ікру українці купують в місцях стихійної торгівлі, зокрема і біля локацій легальних продуктових ринків. Ще одне місце, де можна натрапити на фальсифікат — численні інтернет-магазини, які маніпулюють покупцями рекламою з "привабливими" пропозиціями на різних інформаційних сайтах і, особливо, в соціальних мережах.

Як правило – це шахрайські сайти-одноденки, з примітивним лендінгом на одну сторінку. Хоча часто вони маскуються під добре відомі бренди, зазначає Олег Тітамір.

Шахраї збувають свою продукцію за суттєво нижчими цінами, ніж середньозважені на ринку. Наприклад, якщо найдешевша пропозиція 100 грамів червоної ікри в ритейлі починається від 150-170 гривень, то псевдопідприємці онлайн будуть продавати кав’яр, скажімо за 80-100 грн, плюс "третю банку безплатно".

"Дуже часто, спокусившись на таку оманливу пропозицію, споживач оплачує товар авансовим онлайн-платежем. Відтак, у "кращому" разі він отримує поштою або ж неякісну чи прострочену ікру, або ж підроблений продукт штучного виробництва, схожий на кав’яр. В гіршому випадку ошуканий шахраями покупець не отримує нічого, псевдопродавець на телефонні дзвінки не відповідає, — пояснює Олег Тітамір.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

За даними дослідження 2020 року, проведеного Центром експертиз "ТЕСТ", 80 % кав’яру, що продається в інтернеті, – фальсифікат.

Скільки доведеться витратити на святкування Нового року в Україні

Раніше ми вже проаналізували ціни та підготували три "пакети" святкування на різні суми. Наприклад, новорічний "лайт", до якого входить олів'є, шампанське і ялинка, коштуватиме 981 грн.

Ціна салату щонайменше складе 310 грн, класичне "Артемівське" шампанське без знижок коштуватиме 174 грн, і до цього додається ще невелика ялинка з прикрасами за 497 грн.

Але це святкування з мінімальними витратами, а є варіанти більш дорогі. Дізнавайтеся, у скільки обійдеться Новий рік цієї зими кожному українцю.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, де в будинку не можна встановлювати новорічну ялинку. Більше про підготовку до Нового року читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.