Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На роботі виплачують разову матеріальну допомогу – скільки та як можна отримати

Виплата одноразової допомоги на роботі не оподатковується

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть виплатити фінансову допомогу на роботі за зверненням

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть звернутися до свого безпосереднього керівника, щоб отримати разову цільову благодійну допомогу від підприємства/компанії/фірми тощо.

Про це повідомляється на офіційному порталі Державної податкової служби України.

У якому випадку виплачується

Якщо співробітник офіційно працевлаштований, він може розраховувати на матеріальну підтримку у розмірі не більше 3 470 грн. Її виплачують окремим працівникам у випадку несподіваного виникнення такої необхідності. Особа повинна написати відповідну заяву, вказуючи конкретні причини, навіщо знадобилися додаткові кошти.

На підставі звернення керівник вирішує, чи надавати фінансову підтримку та у якому розмірі. Це важливо, оскільки разова виплата за необхідністю не оподатковується. Існують виключення – сума перевищила 3 470 грн або ж таке забезпечення є систематичним. Тоді його прирівнюють до заробітної плати і оподатковують за ставкою 18% і військовим збором – 1,5%.

Отримати цільову допомогу можуть не всі працівники, а лише певні категорії. У 2022 право на виплату мають люди:

  • у зв’язку із скрутним становищем через війну;
  • для лікування;
  • з інших вагомих причин.

Що стосується лікування, керівник може віддати кошти особисто співробітнику як допомогу на медичне обслуговування, або ж перерахувати як благодійний внесок на рахунок установи. Знову ж таки, якщо сума перевищує максимально можливу, з неї вирахують податки.

Після отримання заяви на призначення цільової фінансової підтримки формується та затверджується відповідний наказ.

Збереження відпускних виплат на роботі

Після початку повномасштабного вторгнення чимало українців мобілізували. Законодавство закріплює за такими співробітниками робоче місце до звільнення з військової служби, як і заробітну плату та відпускні. Тож після демобілізації посадовець може скористатися терміном відпочинку в повному обсязі або частинами. Якщо він позбудеться роботи, не встигнувши використати відпустку, йому виплатять відпускні.

Зауважимо, що на розгляді спеціального комітету Верховної Ради знаходиться законопроєкт, яким передбачено грошові виплати відпускних робітнику ще під час його служби. Тобто українці зможуть вирішити самостійно, чи притримати можливість відпустки, щоб скористатися нею пізніше, чи заздалегідь забрати гроші, якщо не планують подібного.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям доступно збільшення пенсійних виплат. Також ми повідомляли, що ВПО скаржаться на затримки виплат.

Більше новин про допомогу українцям під час війни читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.