Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВПО скаржаться на затримки виплат – коли переселенці отримають гроші

В уряді запевняють, що фінансування на виплати є, тому причина не у відсутності коштів

Колаж: Pro Гроші

Деякі ВПО не отримують виплати

Колаж: Pro Гроші

До Мінреінтеграції надходять численні звернення від внутрішніх переселенців (ВПО), яким затримують виплати.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства.

Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук закликала напередодні зими максимально пришвидшити всі виплати ВПО.

"Потрібно подбати про переселенців. Гроші є. Тому жодні технічні причини не можуть бути перешкодою при призначенні та виплаті грошової допомоги", – наголосила посадовиця.

Зокрема, нещодавнє впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери дозволяє централізувати призначення виплат для ВПО. Завдяки цьому у системі справи мають передаватися автоматизовано.

Мінсоцполітики після спеціальної наради 5 листопада доручило узагальнити всі проблемні питання з виплатами ВПО та провести відповідні тренінги для працівників органів соціального захисту населення. Це допоможе прискорити виплати.

Наразі вчасно отримали грошову допомогу 147 400 внутрішньо переміщених осіб в Київській області.

Як ВПО не втратити виплати при зміні місця проживання

Внутрішньо переміщені особи, які змінили фактичне місце проживання, повинні стати на облік за новим місцем, щоб не втратити виплати.

Якщо ви переселенець і змінили місце проживання або повернулися до постійного, то необхідно повідомити про це органи соціального захисту населення.

Після цього буде робитися запит до відповідного органу за попереднім місцем проживання для продовження виплат.

Деяким переселенцям можуть скасувати виплати

В Україні знову будуть перевіряти фактичне місце проживання переселенців. Якщо людина не мешкає за вказаною адресою та протягом певного часу не зʼявилася до органу соціального захисту населення, то ВПО перестають виплачувати фінансову допомогу.

Про це йдеться в постанові КМУ від 14.10.2022 №1168 "Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам".

Перевірки будуть здійснювати територіальні органи Нацсоцслужби. Якщо під час перевірки ви відсутні за фактичним місцем проживання, то представник соціальної служби залишає повідомлення з проханням з'явитися до органу соцзахисту за місцем проживання протягом 10 днів.

Якщо ж ви не прийшли протягом зазначеного часу, то з наступного місяця вам припиняють надання фінансової допомоги на проживання.

Раніше ми писали, яка нова послуга доступна для ВПО в "Дії". Також ми розповідали, які обов'язкові виплати отримують ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.