Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям доступно збільшення пенсійних виплат – хто може його оформити

Пенсіонери-держслужбовці отримують виплати згідно з Законом України "Про державну службу"

Фото: Shutterstock. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери можуть отримувати більше, ніж виплати за держслужбу

Фото: Shutterstock. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери-держслужбовці в Україні мають змогу збільшити виплати від держави, коли відбувається індексація пенсій.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду.

Люди, які працюють на державній службі, отримують пенсійне забезпечення згідно із Законом "Про державну службу" від 16.12.1993 року №3723-XII. Розмір виплати залежить від такого фактору як сума заробітної платні конкретного держслужбовця. Зазвичай пенсіонер отримує 60% від зарплати. Якщо на момент призначення пенсії людина вже не працювала держслужбовцем, їй призначають відсоток від окладу працюючого державного службовця відповідно до його посади і рангу.

Проте таким пенсіонерам, на відміну від людей, які отримують виплату за загальним законом, довгий час не перераховують державне забезпечення. "Я колишній голова сільради, вийшов на пенсію ще 2001-го. Вже стільки років мою пенсію не перераховували! Чи видно хоч якийсь вихід із цієї ситуації?" – запитує житель Вінницької області.

У пенсійному фонді підказали вихід з ситуації. Наразі в українському законодавстві не передбачено перерахування пенсій держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Але можна дочекатися періодичного перерахунку, який здійснюється щорічно згідно із Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Коли відбувається індексація, обов'язково звіряється розмір виплати держслужбовцям з тією сумою, яку вони могли отримувати за загальним законом. "От коли і ваша пенсія за нормами закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування перевищить вашу пенсію держслужбовця, тоді ви автоматично перейдете на загальну пенсію", – уточнили в ПФУ.

При цьому писати заяви чи приходити у відомства не потрібно, перерахунок здійсниться автоматично.

Підвищення пенсій у грудні 2022 року

Останній цьогорічний перерахунок відбудеться вже менш ніж за місяць, при цьому деяким категоріям пенсіонерів збільшать виплати за наявності потрібного страхового стажу. Збільшення пов'язане з тим, що у грудні підвищать прожитковий мінімум, від якого залежить низка інших соціальних виплат.

Зокрема на 66 грн виросте мінімальна пенсія, а максимальна зросте на 660 грн. У Міністерстві соціальної політики уточнили, що додаткові кошти зможуть отримати лише три категорії українців:

  • пенсіонери з мінімальною пенсією, які не мають достатньо страхового стажу;
  • пенсіонери з максимальною виплатою, яка не перевищує 10 прожиткових мінімум;
  • пенсіонери з великим страховим стажем, завдяки якому щороку виплата збільшується на один відсоток.

До речі, в Україні може з’явитися новий вид пенсії – для осіб, які зазнали репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі ув’язнення чи примусового безпідставного поміщення до психіатричної установи. Наразі законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (з борців за незалежність України у ХХ столітті)" розглядається Верховною Радою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи зберігаються пенсійні виплати при повторній мобілізації. Також ми повідомляли, що деякі українці зможуть отримати вдвічі більше грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.