Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнт Monobank втрапив у неприємну ситуацію з кредитом – що сталося

Кредитні зобов’язання та відсоткові ставки змусили клієнта відмовитись від обслуговування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Monobank нараховує великі відсотки за кредит

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українець зіткнувся з проблемою щодо відсотків за використані кредитні кошти Monobank. Фінустанова зняла з карти значну суму, порахувавши заборгованість за іншою схемою, ніж очікував клієнт.

Свою історію він розповів на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Як зазначив користувач Ігор Осипов, на офіційному сайті важко знайти інформацію про відсоткові ставки після завершення пільгового періоду. Точніше, на головній сторінці вказано, що банк стягує 3,1%, як тільки закінчиться цей термін. Втім чоловік втратив набагато більше, оскільки виявилося, що відсотки нараховуються щодня, а не на розмір заборгованості загалом.

"Наприкінці місяця залишилося боргу на кілька тисяч, думав, з них заберуть 3,1%. Але ні, я втратив 2100 гривень. Зауважу, що 3,1% з мого кредитного ліміту (60 000) всього буде 1860 гривень. Вирішив спочатку, якась помилка, але банк просто дуже хитро вираховує, множачи суму заборгованості на кількість днів використання коштів. Тож виходить не 3,1%, а всі 31%, якщо не більше", – бідкається клієнт.

Він додав, що більше не планує користуватися послугами Monobank, хоча 5 років майже без проблем послуговувався картою, намагався не зловживати банківськими коштами та вчасно вносити обов’язкові платежі. Але політика щодо стягнення відсотків, яку українець називає "прихованими умовами кредитування, написаними дрібним шрифтом і захованими в найдальшому кутку" змушує його відмовитися від подальшої співпраці.

Як насправді нараховують відсотки після пільгового періоду

У відповідь на скаргу вже колишнього клієнта представники фінустанови вказали, що банк надає можливість користуватися пільговим періодом, аби людина встигла до його завершення внести витрачену суму до кінця наступного місяця. В такому випадку розмір заборгованості дорівнюватиме мінімальному платежу (4% від суми боргу, але не менше 100 грн), на який нараховуватиметься ставка 3,1% в місяць.

Втім дійсно, якщо клієнт виходить з пільгового періоду, відсотки рахуватимуть щодня на максимальну суму заборгованості на день. Формула наступна: розмір боргу * кількість днів використання коштів * 3,1 * 12/365/100, де:

  • 365 – кількість днів на рік;
  • 3,1% – щомісячна відсоткова ставка згідно з тарифами;
  • 12 – кількість місяців на рік.

При цьому на головній сторінці сайту знаходиться кредитний калькулятор, який дозволяє заздалегідь вирахувати розмір списання, а також прописані звичайним шрифтом всі умови стосовно використання банківських коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому клієнти ризикують втратити доступ до Monobank. Також ми повідомляли, що військовому відмовили в оформлені віртуальної карти Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.