Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Monobank не виправдав довіру: що може статися з карткою "єВідновлення"

З карткою "єВідновлення" можна оплачувати в магазинах товари й послуги, необхідні для ремонту пошкодженого житла

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, Pexels, Monobank. Колаж: Pro Гроші

Клієнт Monobank не зміг оплатити товар для ремонту пошкодженого житла

Фото: Денис Шмигаль/Telegram, Pexels, Monobank. Колаж: Pro Гроші

Українці, чиє житло постраждало внаслідок війни, можуть отримати компенсацію від держави на його відновлення. Для цього треба відкрити спеціальну картку, подати заявку та чекати на кошти. Клієнт Monobank мав намір оплатити карткою товар у магазині, але її заблокували.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком skusinets17, розповів, що планував купити вхідні двері за державні кошти. Але оплата через картку Monobank не пройшла. Виявилося, фінансова установа заблокувала можливість розрахунку карткою "єВідновлення". Звернення у службу підтримки не допомогло, бо співробітники відповідали клієнту стандартними фразами.

"Два тижні вже не можу розрахуватись за вхідні двері, за цей період модель подорожчала в ціні на 1 500 грн. Monobank буде це компенсувати? Всі умови програми "єВідновлення" виконані з боку клієнта і продавців, йде блокування саме зі сторони банку. В цих же магазинах без проблем розраховуються зі спеціальних рахунків інших банків", – зауважив чоловік.

Нагадаємо, суму компенсації, отриману від держави, можна витратити лише на ремонт свого житла. На це дається 12 місяців з моменту зарахування коштів на карту. До всього, оплата товарів і послуг здійснюється тільки в магазинах, де працює програма. Так само заборонено переказувати гроші на інші рахунки, знімати готівку, оплачувати за реквізитами, поповнювати картку.

Як працює програма компенсації

Громадяни України, чиї квартири та будинки зазнали пошкодження внаслідок бойових дій, мають право на компенсацію від держави. Йдеться про суму до 200 000 гривень на будівельні матеріали чи послуги підрядників-учасників програми "єВідновлення". Заявка подається в мобільному додатку "Дія", а критерії відбору житла такі:

  • пошкоджене через напад Росії після 24 лютого 2022 року;
  • підлягає відновленню;
  • розміщене на неокупованій території;
  • не було повністю відремонтоване самостійно.

Але нещодавно уряд вніс зміни у програму та розширив її дію на власників житла, які вже встигли самостійно зробити ремонт. Тобто компенсацію виплачуватимуть людям, які витратили власні кошти на відновлення. Питанням розробки механізму займаються Міністерство інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації. Орієнтовно порядок виплат буде готовий восени 2023 року, після чого почнеться приймання заявок від населення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який збій в додатку Monobank може залишити ні з чим. Також ми повідомляли, що шахраї масово крадуть гроші у клієнтів Monobank і розповідали, що Гороховський розкрив секретні дані.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.