Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за повністю зруйноване житло: хто зможе подати заявки першими

Перші заявки почали приймати у мобільному застосунку від жителів двох населених пунктів

Фото: Дія, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні почали приймати заявки на компенсацію за зруйноване житло

Фото: Дія, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У мобільному застосунку "Дія" почалося бета-тестування подання заяви на отримання компенсації за знищене житло. Першими подати такі заявки зможуть жителі Київської області.

Про це повідомили у пресслужбі уряду.

Цією допомогою на початковому етапі зможуть скористатися українці, які мають знищене житло в Мощуні та Бородянці Київської області.

Стати тестувальниками можуть українці, які:

  • досягнули 18 років;
  • мають верифікований РНОКПП;
  • попередньо надіслали повідомлення про зруйноване майно;
  • мають зруйновану домівку на території с. Мощун в Гостомельській територіальній громаді або в смт Бородянка Бородянської селищної територіальної громади Київської області;
  • є єдиним власником майна, яке зареєстроване в Державному реєстрі речових прав (ДРРП).

Долучитися до бета-тестування можна за посиланням.

Що відомо про другий етап програми "єВідновлення"

До цього грошову компенсацію отримували лише власники пошкодженого житла. Їм виплачували кошти на ремонт.

У Верховній Раді анонсували, що з 15 липня подати заявку зможуть власники знищеного житла. Місцева влада повинна забезпечити розгляд цих заявок вже з 15 серпня 2023 року.

Крім того, другий етап державної програми передбачає надання грошової компенсації для фінансування будівництва будинку садибного, садового або дачного типу або житлові сертифікати на придбання нового помешкання. Такі сертифікати можна буде обміняти на житло у будь-якому населеному пункті України.

Розмір компенсації за пошкоджене житло знизили

В Україні у травні зменшили максимальний розмір грошової компенсації за пошкоджене житло. Отримати кошти можна в межах програми "єВідновлення". На виплати можуть претендувати власники будинків та квартир, які були пошкоджені внаслідок російської збройної агресії.

Якщо раніше було встановлено максимальний розмір компенсації на рівні 500 000 гривень, то згодом український уряд вирішив його зменшити до 200 000 гривень. Саме таку максимальну суму зможуть отримати власники за один пошкоджений об'єкт.

Щоб отримати таку допомогу, власники житла повинні подати заяву в додатку "Дія". Право на компенсацію мають категорії власників, житло яких:

  • пошкоджене через напад Росії після 24 лютого 2022 року;
  • підлягає відновленню;
  • розміщене на неокупованій території;
  • не було повністю відремонтоване самостійно.

Витратити отриману допомогу можна буде протягом 12 місяців на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми "єВідновлення".

Раніше ми писали про те, що військові можуть отримати компенсацію за оренду житла. Також ми розповідали, як отримати компенсацію за зруйноване житло після підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.