Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї масово крадуть гроші у клієнтів Monobank: Гороховський розкрив секретні дані

Щомісяця клієнти фінустанови втрачають великі суми, адже, попри банківську безпеку, все одно передають свої дані третім особам

Фото: УНІАН, Олег Гороховський/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Олег Гороховський показав динаміку заволодіння шахраями грошей українців

Фото: УНІАН, Олег Гороховський/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Використовуючи банківські картки потрібно пам'ятати головне правило – в жодному разі не передавати особисті дані третім особам, щоб не спричинити активізацію шахрайських дій. Таке розуміння у кожного клієнта банку має бути як константа, якщо немає бажання потрапити в "сіті" фінансових аферистів.

Про це у своєму Telegram-каналі розповів співзасновник Monobank Олег Гороховський.

Фінансове "щеплення" має бути у кожної людини

Шахраї дуже вміло маніпулюють людьми, аби виманити з них інформацію за банківськими картками або рахунками. Є безліч схем, які використовують аферисти, наприклад, представляються працівниками служби безпеки банку, повідомляють про виграш у якусь лотерею або навіть вимагають викуп за родича.

"Іноді складається враження, що фінансова обізнаність має щепитися як вакцина. Прийшов до лікарні, зайшов у спеціальний кабінет, повідомив лікарю PIN-код своєї картки, з тебе списалося Х грн і все, ти вакцинований. Також потрібні спеціальні кабінети для вакцинації від брокерів, викупу родичів та виграшу у випадкові лотереї", – каже Олег Гороховський.

У своєму Telegram-каналі він показав дані з динамікою шахрайських дій, вчинених за картками клієнтів Monobank. Насправді загальна сума дуже вражає, враховуючи, що онлайн-банк досяг досить високого рівня протидії.

За його словами, створені моделі фінустанови зупиняють понад 80% шахрайства і якби не вони, то ці цифри були б утричі-вчетверо вищими. Але, як показує практика, не всі клієнти відповідально ставляться до своїх фінансів та дуже легко ведуться на схеми аферистів.

Динаміка шахрайських дій за картками клієнтів Monobank
Динаміка шахрайських дій за картками клієнтів Monobank
Фото: Олег Гороховський/Telegram

Згідно з опублікованими даними, шахраї щомісяця виманюють у клієнтів банку мільйони гривень. Лише за 20 днів липня аферисти заволоділи сумою понад 18 млн гривень, це означає, що є досить велика кількість людей, які продовжують передавати свої дані третім особам.

Повернути вкрадені гроші реально

Ми вже писали про те, що існує певний алгоритм дій, які потрібно виконати після того, як стало відомо про несанкціоноване списання коштів з рахунку. У такому випадку потрібно:

  • заблокувати банківську карту, з якої здійснено несанкціоноване списання грошових коштів;
  • звернутися до служби підтримки банківської установи телефоном чи онлайн, щоб повідомити про ситуацію, що склалася;
  • звернутися до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного заволодіння грошовими коштами;
  • звернутися із заявою про визнання особи потерпілою в межах кримінального провадження.

Раніше ми розповідали, як шахраї можуть оформлювати на українців кредити та які нові схеми для вимагання грошей вигадують аферисти. Більше про активність зловмисників в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.