Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Навчання майбутніх мільйонерів: як розвивати фінансову грамотність у дітей з раннього віку

Залучайте також малечу до розмов про гроші та їхнє використання, аби вони отримували певні знання

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Діти повинні правильно управляти грошима

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансова грамотність є досить важливою для українців. Ба більше, бажано її вчити ще з дитячого віку, аби одразу мати змогу не робити певні помилки з грошима.

Про це пише universalbank.

Батьківський приклад та гроші в повсякденному житті

Експерти запевняють, що найкращим варіантом, показати дитині на власному прикладі, як треба правильно поводитися з фінансами. Демонструйте розуміння та розсудливість у фінансових питаннях. Якщо ви при малечі обговорюватиме різні аспекти бюджету, витрат та заощаджень, то можете показати правильний приклад.

Залучайте також дітей до розмов про гроші та їхнє використання, а також не забудьте розповісти про те, яким чином вони заробляються. Дозволяйте разом з вами робити покупки, порівнювати ціни тощо.

Кишенькові гроші, як перший досвід

Виділіть певний бюджет для дитини на її кишенькові гроші, а також ознайомте з грамотним управлінням фінансів. Ось кілька порад:

  • Визначте джерело кишенькових грошей. Домовтеся про те, щотижня ви будете давати гроші малечі чи вона їх буде отримувати за певну роботу чи обовʼязки. Це навчить їх досвіду винагороди та відповідальності.

  • Разом з дітьми складайте простий бюджет. Вони мають розділити кишенькові гроші на різні категорії: заощадження, розваги, подарунки тощо. А ви повинні допомогти в цьому питанні, аби малеча могла уникати необдуманих витрат.

  • Спонукайте дітей заощаджувати частину кишенькових грошей завдяки тому, що будете розповідати про позитивний ефект від таких дій у майбутньому.

  • Вчіть дітей планувати та здійснювати великі покупки. Наприклад, разом з вами вони можуть обрати мету, на яку вони будуть збирати кошти, наприклад, іграшка, книга або якась ціль у майбутньому.

Ну і на останок важливо розуміти, що розмовляючи з дитиною про те, які фінансові цілі вона має, то ви допоможете їй сформувати план для їхніх досягнень.

Як навчитися фінансової грамотності дорослому

Є важливі поради, які допоможуть для людей будь-якого віку:

  • Використовуйте онлайн-курси, книги та відеоуроки, щоб ознайомитися з основами особистих фінансів.

  • Спробуйте створити особистий бюджет і дотримуйтеся його. Використовуйте додатки для відстеження витрат.

  • Дослідіть різні види інвестицій та ризики, пов'язані з ними. Розуміння потенційних прибутків і втрат важливо для ефективного управління фінансами.

  • Звертайтеся до фінансових консультантів або експертів для отримання порад щодо планування пенсії, оподаткування та інших фінансових питань.

  • Ознайомтеся з основними поняттями, такими як податки, проценти, інфляція, щоб краще розуміти фінансові процеси та приймати обґрунтовані рішення.

Зосередьтеся на постійному вдосконаленні своєї фінансової грамотності та впровадженні знань у повсякденне життя.

Раніше ми вже розповідали про те, коли слід оформити першу банківську картку для дитини й чого навчити насамперед. Крім того, дізнавайтеся, що треба робити з першими заробітками та коли і як загалом починати розмови про фінанси з дітьми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.