Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Люди щодня піддаються цій маніпуляції в магазинах: що таке "музичний гіпноз"

Маркетологи вже добре знають психологію покупців, а тому застосовують різні способи, щоб покупок ставало більше

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Музика має вплив на наш настрій купувати товари

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кожна людина хоч раз виходила з магазину з думкою про те, що вона накупила значно більше товарів, ніж планувала. Таке трапляється навіть під час війни, коли інфляція постійно прискорюється, і цифри на цінниках ростуть щомісяця. Але пояснення може бути в маніпуляції, адже магазини роблять усе, аби чеки їхніх покупців були якомога більшими.

Зокрема, застосовують і "музичний гіпноз". Про те, що це таке і як діє, Pro Гроші розповів президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамир.

Людей змушують розслаблятись

Маркетологи розуміють, що бажання купити більше, побалувати себе тим, чого не планували, виникає при гарному настрої. Але як змусити людину, яка зайшла в магазин, почуватися спокійно і радісно? На допомогу приходять невеликі психологічні маніпуляції.

Одним із інструментів є так званий музичний гіпноз. Як пояснив Тітамир, вже давно доведений факт, що музика впливає на настрій і бажання людей купувати товари, а тому магазини вже давно це застосовують.

Це такий психологічний інструмент, який змушує заспокоїтись і більше уваги приділити вибору якихось речей. Спеціально підбирається така музика, щоб людина максимально розслабилась і ні про що інше не думала.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Тітамир зазначив, що особливого поділу за віком покупців, специфікою магазину немає. Але є два основних правила, з якими людина піддається впливу:

  • обов'язково включають музику іноземною мовою, щоб людина не концентрувалась на тексті пісні;
  • мелодія має бути невисокого темпу, але при цьому ритмічною, щоб в людини з'являлося відчуття руху.

Власне, коли людина рухається, починає щось розглядати, підбирати і врешті купувати товар. При цьому прийом такого "гіпнозу" не є визначальним фактором, і він працює лише у комплексі з іншими маніпуляціями.

Що іще застосовують магазини

За словами експерта, музика лише доповнює весь маркетинг, який застосовується для покупця.

Музика – це додатковий момент, який впливає на те, що людина почувається комфортно, є певна ейфорія. Тоді легше розлучатися з грошима. Можна навіть сказати, що людина легковажно себе поводить, бо вона почувається, ніби на відпочинку, все в людини в житті добре. І вже приходить додому і розуміє, що накупила більше, – зауважив Тітамир.

Основний тиск на прийняття рішення про покупку чинять такі фактори, як розташування речей, на що є знижки, яка кольорова гама тощо. Наприклад, продукти з яскравими упаковками розташовують на рівні очей, вони привертають увагу. Також роль грає світло, яке за певних умов надає товару привабливіший вигляд. Окрема сфера хитрощів – знижки та акції. Все це на фоні гарної ритмічної музики призводить до того, що через певний час ми усвідомлюємо, що наші витрати стали непередбачувано великими.

Не піддаватися таким маніпуляціям можна завдяки спискам, що треба купити, обмеженню бюджету, силі волі. Але насправді це не завжди вдається, адже контролювати свій настрій і бажання за таких умов досить складно.

Які відтінки найбільше манять покупців

Раніше ми розповідали, що кольори високої насиченості та сильні контрастні кольори спонукають клієнтів діяти. Зокрема, червоний є найпопулярнішим кольором для маркетингу, і він найбільше привертає та утримує увагу людини. Але не завжди його використовувати доречно, і компанії обережні з таким тоном.

А от найбільш універсальним є зелений. Він асоціюється з теплом і затишком, а це дарує клієнтам приємні відчуття. Також це означає здоров'я, навколишнє середовище та доброзичливість. Ще один момент – зелений асоціюється з грошима.

Загалом маркетологи використовують кольори для різних потреб залежно від асоціацій. Детально про це читайте у нашому матеріалі, які відтінки найбільше манять покупців. Також ми розповідали про те, чому жіночий одяг коштує дорожче, ніж чоловічий.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.