Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дорого і ще дорожче: на що українці стали більше витрачати грошей і що далі буде з цінами

Інфляція і далі прискорюється і впливає на наші витрати, то за що і чому платити доведеться ще більше

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Суми в чеках ростимуть і далі, але наскільки – залежить від перебігу війни

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку 2022 року рівень інфляції збільшувався, але різке зростання помітили після початку повномасштабної війни з Росією. З січня по липень деякі продукти подорожчали в кілька разів, і ціни зупинятися не будуть. За даними Нацбанку України у серпні в річному вимірі інфляція пришвидшилася до 23,8%.

Що впливало на ціни продуктів, непродовольчих товарів і послуг? Разом з НБУ пояснюємо, якою була інфляція в серпні і чого чекати далі.

Основна причина – наслідки війни

За даними Держстату у серпні інфляція прискорилась до 23,8%. З попереднього місяця липня ціни зросли на 1,1%.

НБУ називає такі основні причини подорожчання:

  • порушення ланцюгів постачання;
  • руйнування виробництв;
  • скорочення пропозиції товарів та послуг;
  • збільшення виробничих витрат бізнесу.

Також впливовим було те, що скоригований наприкінці липня офіційний курс долара до гривні перенесли на ціни. Водночас не давали інфляції зрости ще більше зафіксовані тарифи на газ і тепло, а також збільшення пального на українському ринку і послаблення бензинової кризи.

В НБУ відмітили, що згідно з попереднім прогнозом інфляція мала б бути у серпні більшою, ніж виявилось. Та попри це зростання все ще досить помітне.

Через що дорожчали продукти й інші товари

Через збільшення витрат бізнесу і подорожчання імпорту стали ще більше дорожчати рибні, молочні, кондитерські вироби, олія, олійні продукти, безалкогольні напої і сухофрукти. На 40,8% порівняно з серпнем минулого року зросли ціни і на сирі продукти харчування.

Особливо помітне збільшення вартості на овочі. Українці ще більше платять за цибулю, буряк, моркву, помідори та капусту оскільки знову ж бізнес став витрачати на виробництво більше, і пропозиція на ринку загалом зменшилась. Подорожчання імпортну негативно позначилось на вартості фруктів.

У серпні швидше росли ціни на м'ясо. Особливо на свинину, бо поголів'я свиней скоротилося. Крупи зросли в ціні, бо запаси поступово вичерпуються, а поставок для забезпечення попиту недостатньо.

Згідно зі звітом НБУ, надалі зростали ціни на алкогольні напої насамперед унаслідок збільшення виробничих витрат на енергію, сировину й тару. Але єдина категорія, де ціни за рік не змінились, – тарифи на послуги ЖКГ. Також трохи дешевшими стали транспортні послуги, оскільки ціни на пальне стабілізувались.

Щодо непродовольчих товарів та інших послуг ситуація така:

  • покупці відчули здорожчання товарів для дому, електроніки, автомобілів, ліків, товарів для особистого догляду та ремонту житла. На це вплинула і вартість експорту, і логістичні проблеми, і витрати бізнесу;
  • за рік на понад 15% подорожчали медичні послуги, послуги салонів краси, хімічного чищення та закладів громадського харчування. Основною причиною є зростання попиту і великі виробничі витрати. Більшою стала вартість оренди та ремонту житла;
  • водночас менше стали дорожчати послуги готелів, бо попит спав і традиційного туристичного сезону під час великої війни не існує.

Що буде далі

В НБУ наголосили, що інфляція загалом під контролем, але все залежить від перебігу війни. Різке зростання може знову статися, якщо війна триватиме довго і логістика ускладнюватиметься ще більше. Також причиною подорожчання надалі залишається збільшення витрат компаній для виробництва товарів. Впливовим є і курс валют, зокрема очікування його погіршення, що своєю чергою збільшує інфляційний тиск.

Раніше інвестиційна група ICU спрогнозувала, що споживчі ціни зростуть майже на 30% у 2022 році, а потім дуже поступово сповільняться. Прогноз побудований на припущенні, що до кінця року серйозних змін у військовій ситуації не відбудеться.

При цьому на думку експертів, курс долара за підсумками цього року сягне 40 грн. А ще один прогноз каже, що восени ціни на овочі можуть піднятися ще на 10-15%. Читайте, чому може статися таке подорожчання.

Pro Гроші розповідав і про те, що буде із зарплатами в Україні до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.