Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лише в одному випадку: коли українцям можуть відмовити у виплатах лікарняних

Юрист пояснив, чи може роботодавець на законній підставі відмовитися оплачувати лікарняні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям не мають права відмовляти у лікарняних

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Роботодавець може відмовити працівникові у виплаті лікарняних лише за умови, якщо листок непрацездатності не зареєстрований або це зроблено неналежним чином. У всіх інших випадках така відмова незаконна.

Про це в коментарі Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Він зауважив, що виплата лікарняних відбувається на підставі документів, які надаються працівнику і містяться у відповідній базі даних.

Що стосується відмови від виплат, звичайно, вони незаконні. Бо саме законом передбачена обов'язковість здійснення зазначених виплат. Відмовити у виплаті лікарняного роботодавець може лише, якщо лікарняний не зареєстрований належним чином. Тобто це буде прогулом, – пояснив юрист.

Експерт зазначив, що в інших випадках підстав не здійснювати виплату лікарняних немає.

Тобто якщо лікарняний зареєстрований, особа офіційно перебувала на лікарняному, і це підтверджено в електронному чи в письмовому вигляді, є листок непрацездатності, то жодних підстав не здійснювати виплати, навіть, якщо були якісь дисциплінарні догани чи ще щось, у роботодавця немає, – додав Кравець.

Юрист радить у разі, якщо роботодавець не здійснює виплати лікарняних, зробити такі дії:

  • спочатку звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо здійснення цих виплат;
  • у разі, якщо роботодавець не реагує на цю вимогу – звертатися до суду щодо примусового стягнення виплат.

Чи припинять виплати лікарняних в Україні

Як повідомило видання sud.ua, в Україні планують розробити механізм, який дозволить у майбутньому скасувати виплати лікарняних.

Кабмін дав доручення Мінекономіки та Мінсоцполітики розробити спільну пропозицію щодо заміни виплати лікарняних додатковими оплачуваними днями відпустки. Такий механізм повинні розробити до 1 лютого 2023 року.

Після скасування таких виплат працівникам, які хворіли, компенсуватимуть лікарняні шляхом додаткових днів відпустки, які оплачуватиме роботодавець. Тобто працівникам, замість виплати лікарняних, просто продовжать щорічну оплачувану відпустку. При цьому в уряді обіцяють, що фінансове забезпечення не перекладуть повністю на плечі роботодавців.

Раніше ми розповідали, як українцям виплачують лікарняні з 1 січня 2023 року. Також ми писали про те, як оформити декретні та лікарняні виплати за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.