Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс валют готовий до змін? Що відбувається з доларом на початку жовтня

У вересні курс американської валюти змушував українців нервуватися через інтенсивні коливання показників

Фото: УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках, обмінниках і на чорному ринку України

Фото: УНІАН, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Минулий місяць не вражав стабільністю на валютному ринку, але сильних змін у курсових показниках не було. Хоч долар перетинав позначку 38 грн, він не фіксувався на високих рівнях довго. У жовтні ситуація може вийти з-під контролю тільки за умови глобальних економічних чинників.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається з курсом долара на початку жовтня.

Курс долара в банках України

Той факт, що американська валюта в перший місяць осені не лякала наших громадян нестриманістю, свідчить про успіх з боку регулятора та економічної політики України в створенні умов для рівноваги курсу. В банках ситуація найбільш контрольована, там коливання незначні. Станом на 2 жовтня середні показники курсу долара такі:

  • купівля – 37,50 грн/дол.;
  • продаж – 38,15 грн/дол.

Курс долара в банках України 2 жовтня
Курс долара в банках України 2 жовтня
Фото: Мінфін

Курс в обмінниках України

В обмінних пунктах наприкінці вересня почалося зниження показників купівлі/продажу. Долар подешевшав майже на 20 копійок з 26 вересня, а гривня далі міцнішає, хоч і не такими великими кроками. Українці можуть здійснити обмін валюти за таким курсом у понеділок, 2 жовтня:

  • купівля – 38 грн/дол.;
  • продаж – 38,15 грн/дол.

Як видно, в банківських установах здебільшого продають долари за схожим курсом, але купують дешевше, ніж в обмінниках. Тому нашим громадянам вигідніше здавати американську валюту саме в обмінних пунктах, щоб отримати більше гривень.

Коливання курсу долара на готівковому ринку
Коливання курсу долара на готівковому ринку
Фото: Мінфін

Що відбувається на чорному ринку

На чорному ринку діють свої правила. Продати іноземну валюту можна ще вигідніше, заробивши по 10 копійок на кожному доларі. Середні показники курсу станом на 2 жовтня такі:

  • купівля – 38,10 грн/дол.;
  • продаж – 38,17 грн/дол.

Експерти вважають, що на початку наступного року долар поступово почне рухатися в напрямку показників, оприлюднених раніше. Тобто не виключено, що валюта коштуватиме близько 41,4 грн/дол., причому зберігатиме стабільність.

Чому українці обирають саме долар

Раніше ми запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чому українці звикли тримати заощадження в доларах і майже не звертають увагу на інші валюти, навіть євро. Як уточнив експерт, це історична обумовленість: після розпаду Радянського Союзу саме американські банкноти стали першими іноземними грошима в Україні.

"Коли ми отримали незалежність в 1991 році, коли пішла лібералізація валютних операцій, тоді так сталося, що долар – перша іноземна валюта. Не німецька марка, адже в ті часи ще євро не було, а саме долар", – зазначив економіст.

Тож не дивно, що перша асоціація в українців, коли говорять про валюту, саме з доларами. Плюс існує дуже великий вплив на національну економіку, тобто на життя пересічних громадян. Коли росте курс, підіймаються ціни на продукти та інші товари/послуги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар варто купувати зараз і розповідав, як змінився курс у вересні та до чого готуватися далі. Також ми повідомляли, що відбувається в банках і на міжбанківському ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.