Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара звернув зі шляху: що відбувається в банках і на міжбанківському ринку

Останній тиждень в банківських установах України долар поступово дешевшає, а на міжбанківському ринку попит перевищує пропозицію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках і на міжбанку 29 вересня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поки в обмінниках американська валюта демонструє тенденцію до падіння, а на чорному ринку потрохи дорожчає, банки вирішили вдатися до курсових коливань. Долар дешевшає протягом всього тижня, хоча на минулих вихідних вирішив засмутити українців.

Такі дані наводить моніторинговий портал "Мінфін".

Курс долара в банках

Починаючи з 25 вересня, іноземна валюта втримувала позиції: курс перебував на стабільному рівні та не змінювався. 27 вересня відбулося невелике коливання в бік зменшення вартості. Станом на п’ятницю долар у банках продають і купують за таким курсом:

  • купівля – 37,60 грн/дол.;
  • продаж – 38,20 грн/дол.

Різниця курсових показників у найбільших державних банках України досить відчутна. ПриватБанк продає валюту населенню по 37,80 грн/дол., Ощадбанк – по 38,20 грн/дол. Тобто українцям вигідніше купувати долари саме у відділеннях ПриватБанку.

Тоді як продавати іноземні купюри краще в касі Ощадбанку, оскільки там курс – 37,45 грн/дол. ПриватБанк купує долари в населення за 37,20 грн/дол., отже додатковий заробіток на одній банкноті становить 25 копійок.

Курс долара в банках України 29 вересня
Курс долара в банках України 29 вересня
Фото: Мінфін

Що відбувається на міжбанківському ринку

На міжбанку почалися торги з євро та доларами. Як завжди, попит на американську валюту перевищує пропозицію. Станом на 11:00 йшли операції по лотах до 1 млн доларів. Традиційно торги відкрилися спредом в 1% між курсом, встановленим Національним банком, і курсом продажу долара. Показники такі:

  • купівля – 36,56 грн/дол.;
  • продаж – 36,93 грн/дол.

Торги з євро відкрилися зростанням котирувань: 38,72 грн/євро (купівля) та 39,11 грн/євро (продаж).

Чого чекати від валютного ринку в жовтні

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова, що буде з курсовими показниками наступного місяця. У вересні долар і євро демонстрували регулярні коливання, тож українцям цікаво, чи доведеться споглядати на кардинальні зміни у жовтні.

Експерт вважає, що головним чинником, від якого залежить ситуація на валютному ринку, є політика НБУ. Якщо регулятор вирішить перейти на вільне курсоутворення та проголосить відповідний коридор, українці побачать зовсім інакший рух долара та євро.

"У жовтні буде спочатку відчутний рух долара вгору, а потім подивимося на дії Нацбанку. Це перша позиція", – зауважив економіст.

Що стосується попиту/пропозиції, то Олексій Плотніков вважає, що нічого надзвичайного наступного місяця не станеться. Ринок продовжить функціонувати, як зазвичай. Проте варто слідкувати за подіями на світовій арені, зважати на фінансову допомогу від міжнародних партнерів. Це ті фактори, які здатні сильно сколихнути український ринок валют.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар "пішов на дно" і розповідав, що відбувається з курсом в обмінниках та на чорному ринку. Також ми повідомляли, яку валюту визнали найшвидше зростаючою у світі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.