Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс по 50 грн реальність? Що буде з доларом у 2023 році

Разом з експерткою пояснюємо, які основні чинники можуть змінити курс долара у 2023 році та чи варто очікувати його зростання до 50 грн

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс долара у наступному році падати не буде

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Восени в Україні з'явилися прогнози, що курс американської валюти до кінця 2023 року зросте до 50 грн/за долар. Однак згодом прогнози оновили й ослаблення гривні очікується вже не таким потужним. Хоча й ризики залишаються, і основний фактор, який усі враховують, – непередбачуваність.

Уміда Самоєнко, засновниця онлайн-школи з інвестицій FinUp, експертка з інвестицій та фінансової грамотності розповіла нашій редакції, що зараз формує курс долара, як НБУ вдається його втримувати та що на нього впливатиме у 2023 році.

Чи буде долар по 50 грн?


З початку повномасштабної війни Україна зазнала великих втрат, у тому числі економічних. Власне експертка каже, що якщо українці тримали свої заощадження в гривнях, то вони знецінилися на 30-50% відносно долара. Оскільки девальвація гривні, враховуючи офіційний курс НБУ (36,56 грн/дол.), становить 30%, по міжбанківському курсу (орієнтовно 37,45 грн/дол.) – 33,5%, а по курсу в обмінниках (близько 42 грн/дол.) – 50%.

Восени у Міністерстві економіки опублікували макропрогноз на 2023 рік, згідно з яким до кінця наступного року долар мав би зрости до 50 грн. Однак пізніше прогноз оновили, і так на кінець 2023 року очікується офіційний курс на рівні 45,8 грн/дол. У перші місяці нового року він має складати 42,2 грн/дол. Ринковий, відповідно, буде вищим на близько 10%.

Тобто, дійсно протягом наступних місяців очікується ослаблення національної валюти. Однак чи буде це точно 50 грн/дол., сказати важко. Самоєнко пояснила, що не варто забувати про те, що це лише прогнози, і вони можуть не справдитися. І в основному через те, що під час війни основні чинники, які тиснуть на валюту, можуть різко змінитися.

Поки найбільше на долар тисне дефіцит бюджету, який збільшився через витрати на війну з Росією. Трохи пом'якшує ситуацію міжнародна фінансова допомога, однак вона не покриває всіх витрат. Крім того, потужним чинником є зменшення експорту, який є одним з основних джерел валюти в країні.

Курс національної валюти дуже залежить від експорту, в більшості навіть від зернової угоди, яку намагалася зірвати Росія. Рівень експортних поставок в 2022 знизився на 31,5% відносно 2021 року. А це означає, що в країну потрапляє менше валюти, знижується пропозиція на продаж долара, і курс долара починає зростати, – пояснила Самоєнко.

Та попри всі ці проблеми Нацбанк наприкінці листопада 2022 року все ще утримує офіційний курс на рівні 36,56 грн/дол.

Як НБУ тримає курс та що на нього впливатиме у наступному році


Експертка пояснила, що аби утримувати курс, регулятор витрачає великий обсяг своїх міжнародних валютних резервів, постійно поставляючи валюту на ринок. Так, за її словами, основна причина, чому долар досі не по 50 грн, це обмеження для населення купувати валюту і постійне її постачання з резервів.

Але валютні резерви не нескінченні. Наприкінці 2021 року міжнародні резерви НБУ складали 31 мільярд доларів. На сьогодні вже витрачено 15 мільярдів, майже половина. Враховуючи фінансову допомогу інших країн загалом резерви НБУ знизилися на 5,5 мільярдів. Витрат НБУ більше ніж доходів, але якщо до кінця 2023 року міжнародні резерви не впадуть нижче критичного рівня (приблизно 20 мільярдів), то девальвація гривні буде помірковою, – розповіла експертка.

У підсумку, всі ці прогнози можуть справдитися, але не варто забувати, що війна непередбачувана і багато чого залежить від самих бойових дій. До того ж росіяни продовжують обстрілювати всю територію України, включаючи критичну інфраструктуру, і далі намагаються завдати якомога більшої шкоди нашій економіці. Тому на курс долара, як і на інші показники, в тому числі інфляцію, у 2023 році впливатимуть такі чинники:

  • геополітична ситуація та обсяг завданої шкоди інфраструктурі України через війну;
  • рівень експорту;
  • фінансова допомога від західних країн.

Як курс долара впливає на інфляцію

Раніше ми розповідали, що основними драйверами інфляції під час війни є порушення ланцюгів постачання, руйнування виробництв, і, як наслідок, скорочення пропозиції товарів та послуг, а також збільшення витрат бізнесу.

Та загалом є великий ланцюг чинників, які взаємопов'язані й змушують підіймати ціни на товари та послуги. У тому числі і курс валют, який у першу чергу впливає на вартість імпортованих товарів.

Основне, на що може вплинути дорожчий долар – це пальне та всі товари, що імпортуються з-за кордону. Власне через зміну курсу дорожчими стали електроніка, автомобілі, ліки, одяг та взуття, продукти тощо. А коли на ринку зросли ціни на ці товари, до них прирівнялися й українські виробники, оскільки їм також треба повернути витрати на пальне, імпортовані елементи у виробництві й так далі.

Читайте також про те, коли та на скільки в Україні зменшаться реальні зарплати, і дізнавайтеся, що буде з цінами на пальне в грудні.

Більше про прогнози щодо курсу долара у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.