Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні прогнозують зменшення реальної зарплатні – коли та на скільки

У державному бюджеті на 2023 рік закладено 6 700 грн мінімальної зарплати

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Українців чекає зменшення зарплати до кінця 2022 року

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Українців очікує реальне зниження заробітної плати вже до кінця 2022 року. Це стане результатом повномасштабної війни, економічної кризи та росту інфляції.

Деталі повідомив депутат Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв'ю.

На думку голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики зростання реальних доходів населення у воєнний час – це забаганка, яку неможливо виконати. Точніше ілюзія, яка не має реальних підстав, адже дев’ять місяців повномасштабної війни означають скорочення економіки, втрату робочих місць, збільшення видатків на армію та допомогу соціально незахищеним верствам населення тощо.

Не варто забувати про високу інфляцію, яка становитиме близько 30% до кінця поточного року. "Реальні середні зарплати знизяться у поточному році. Це прогноз Нацбанку – зменшення на чверть. Це є наслідком війни: скорочення економіки та 30% інфляції", – сказав політик.

Завдання українського уряду, на його думку, – якомога ефективніше стримувати негативні процеси та зменшувати вплив економічної нестабільності на вразливі верстви населення. Гетманцев вважає, що Кабінет Міністрів, маючи обмежені ресурси, може впоратися з вищевказаним пунктами.

"Війна – це про зменшення реальних доходів. Я міг би співати дифірамби політиці влади, зокрема уряду, але реальність полягає у тому, що біднішають всі", – зазначив народний депутат. Нагадаємо, що 23 листопада 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет на наступний рік.

В ньому на два відсотки зменшився прогноз інфляції – до 28%. Мінімальна заробітна плата дорівнює 6 700 гривень. Зрозуміло, що більша частина видатків спрямована на забезпечення потреб оборони та боєздатності, а також на соціальний сектор. Тоді як освітні потреби недоотримають фінансування наступного року, через що вчителі та педагоги втратять частину заробітної плати.

Зарплата в Україні до 100 000 грн

Попри невтішні прогнози, український бізнес продовжує розвиватися і пропонує достойні посадові оклади окремим фахівцям. Йдеться про зарплату в розмірі від 100 до 150 тисяч гривень, яку отримують спеціалісти зі знанням мови програмування.

Але, полишаючи позаду ІТ, можна немало заробити в інших сферах, наприклад:

  • керівник з інформаційних технологій – 50 тис. грн;
  • трейдер – 45 тис. грн;
  • директор з маркетингу – 40 тис. грн.

Очевидно, що український бізнес потрохи стабілізується та оживає навіть під час війни, оскільки зміг адаптуватися до жорстких умов функціонування. Також спостерігається збільшення попиту на відкриття нового малого та середнього бізнесу, який підлаштований до суворих реалій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи справді фриланс виправдовує свою репутацію. Також ми повідомляли, хто в Україні може отримувати від 100 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.