Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс грає за своїми правилами: скільки коштує долар в обмінниках і на чорному ринку

На початку тижня валюта вирішила піти традиційним шляхом і після незначного падіння знову почала дорожчати

Фото: molbuk.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в обмінниках України 26 вересня

Фото: molbuk.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні довгий час курс американського долара не виходить за межі курсового коридору 37,5-38,5 грн/дол. Відбуваються копійчані коливання, змушуючи наших громадян то відкладати валюту в сторону, то бігти в обмінники чи банки. Станом на 26 вересня долар трохи подорожчав, у порівнянні з початком тижня.

Такі дані наводить моніторинговий портал "Мінфін".

Курс долара в обмінниках України

Перший день тижня іноземна валюта почала з певних коливань: якщо в банках курс був ідентичний тому, що в п’ятницю, то обмінні пункти дещо змістили показники у бік росту. Долар подорожчав на 7 копійок, але це звичні для України зміни. 26 вересня українці можуть купити чи продати валюту за таким курсом:

  • купівля – 38,19 грн/дол.;
  • продаж – 38,32 грн/дол.

Скільки коштує долар на чорному ринку

Американська валюта теж продемонструвала рух у бік дорожчання на 5 копійок. Середній курс становить:

  • купівля – 38,28 грн/дол.;
  • продаж – 38,35 грн/дол.

Як зауважували експерти, цього тижня не передбачається вагомих зрушень на валютному ринку. Наразі діє прийнятний для населення курсовий коридор, в межах якого коливається долар. За відсутності кардинальних чинників іншої ситуації спостерігати не доведеться.

Де вигідніше обмінювати долари

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, де найкраще здійснювати валютні операції з точки зору надійності та вигоди. На думку експерта, найбільш безпечний варіант – банківські установи, адже там клієнти гарантовано отримають справжні долари, квитанцію про обмін. Плюс в банках працюють камери спостереження, які можуть надати неспростовні докази дій співробітників і відвідувачів у разі потреби.

Якщо говорити про вигідний курс купівлі/продажу, то зазвичай такий пропонують саме в обмінниках. Тож українці здебільшого обирають нехтування безпекою та надійністю на користь приємніших показників.

"Але чи означає вигідніший курс, що обмін буде здійснено безпечним чином, де гарантія, що людина не отримає фальшиві купюри? Втім зараз за всіма пунктами уважно спостерігає НБУ, тому не в їхніх інтересах самостійно рити собі яму", – уточнив Олексій Плотніков.

Загалом вибір установи для обміну валюти залежить від пріоритетів українців. Ті, кому важлива надійність та захист своїх прав, будуть звертатися до банків. А люди, зосередженні на вигідному курсі, зупинятимуть вибір на обмінниках. Обидва варіанти прийнятні, адже наразі майже немає установ з нестабільним фінансовим станом чи пунктів, де встановлюють набагато приємніші умови обміну.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара потрапив у турбулентність і розповідав, що відбувається з валютою на початку тижня. Також ми повідомляли, як українці можуть замовити долари в ПриватБанку, ПУМБ та Sense Bank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.