Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Випередила колумбійське песо: яку валюту визнали найшвидше зростаючою у світі

Пояснюємо, що вплинуло на стрімкий ріст та зміцнення валюти, в яку ніхто не вірив

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цьогоріч курс афгані (AFN) до долара США зріс приблизно на 14%

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У третьому кварталі цього року найбільш зростаючою валютою стала афгані — валюта Афганістану. За три місяці вона зміцнилася приблизно на 9%, випередивши свого найближчого конкурента, колумбійське песо, на 3%.

Про це йдеться на сайті Bloomberg.

Зміцненню курсу афгані сприяли зростання торгівлі, приплив готівки, інші грошові перекази та запроваджений в країні валютний контроль.

У цьому році курс афгані (AFN) до долара США зріс приблизно на 14%. Таким чином валюта увійшла у трійку лідерів серед валют, що демонструють найвищі темпи зміцнення валюти у світі, поступившись лише валютам Колумбії та Шрі-Ланки.

Афганістан заборонив використання доларів США і пакистанських рупій при розрахунках у країні, а також посилив обмеження на вивезення доларів за межі країни.

Через фінансові санкції, які було накладено на Афганістан, більшість грошових переказів тепер ідуть в країну через систему грошових переказів "Хавала". Ця система переказів працює в багатьох регіонах, зокрема і Близького Сходу.

"Посилення обмежень на операції з іноземною валютою та поступове покращення ситуації в торгівлі сприяють зростанню попиту на афгані", — зауважила керівниця відділу країнових ризиків Європи BMI Анвіта Басу. На її думку, курс афгані зафіксується на поточному рівні до кінця року.

Важливим для країни стало те, що британські, китайські та турецькі компанії уклали контракти з Афганістаном на суму $6,5 млрд. Ці кошти будуть направлені на будівництво великих копалень для видобутку заліза та золота. Також афганський уряд уклав контракт із китайською Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas на видобуток нафти в басейні річки Амудар'ї на півночі країни.

За прогнозом світового банку, економіка Афганістану перестане скорочуватись та може показати зростання на 2-3% до 2025 року.

Як курс валют впливає на ціни в Україні

Майже всі товари мають іноземні складові. Це стосується продуктів харчування, косметики, побутової хімії, одягу тощо. Відповідно на ціноутворення сильно впливають коливання курсу долара. Виробниче устаткування, фурнітура, матеріали — все це часто закуповується за кордоном.

"Навіть якщо в Україні збереглися окремі ланки легкої промисловості, вони також використовують іноземні компоненти. Таким чином, курс іноземної валюти безпосередньо впливає на вартість одягу і текстилю", — вважає доктор економічних наук Олексій Плотніков.

Неможливо, щоб після оновлення курсу долара ціни на ринку залишаться незмінними. Саме тому українцям потрібно бути готовими до негативних тенденцій на валютному ринку. Підвищення курсу сигналізує не лише про послаблення гривні, але і про зростання вартості багатьох товарів та послуг.

Раніше ми розповіли, як оновлювалася українська гривня за 27 років існування, та яка іноземна валюта набирає популярності серед українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.