Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара знову "грає на нервах" українців: скільки коштує валюта в обмінниках

Курс американської валюти продовжує зберігати тенденцію до збільшення, в обмінних пунктах і на чорному ринку показники вищі, ніж у банках

Фото: Pexels, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Курс валют в обмінниках знову виріс

Фото: Pexels, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Курс долара ніяк не може вгамуватися: вже понад тиждень американська валюта не дешевшає, а тільки демонструє все вищі показники. На готівковому ринку купити долар дорожче, ніж у банківських установах, зате на обміні можна отримати більше гривень.

Про це свідчать дані моніторингового порталу "Мінфін".

Курс долара в обмінниках України

Ще вчора, 18 вересня, долар коштував дешевше в обмінних пунктах. Українці могли купити валюту за курсом, меншим на 30 копійок. Зате продати долари виходить більш вигідно. Станом на 19 вересня показники курсу долара в обмінниках такі:

  • купівля – 38,39 грн/дол.;
  • продаж – 38,61 грн/дол.

Згідно з графіком коливань, за останній місяць долар сформував так звану параболу. 23 серпня курс перебував на піку і почав падати, поки не досяг найнижчої точки 4 вересня. Після того гривня знову почала слабшати, а долар спіймав висхідну позицію. Досі іноземна валюта невтомно дорожчає.

Графік коливань курсу долара за місяць
Графік коливань курсу долара за місяць
Фото: Мінфін

Курс долара на чорному ринку

У приватних осіб різниця між показниками купівлі та продажу менша, всього 10 копійок. Купити банкноти українці можуть за ідентичним з обмінниками курсом, зате продати долари вийде дорожче на 11 копійок. Середні значення станом на 19 вересня такі:

  • купівля – 38,50 грн/дол.;
  • продаж – 38,60 грн/дол.

Всього за один день долар зміг стати дорожчим на 25 копійок у купівлі та на 15 копійок – у продажу. Такими темпами американська валюта зможе невдовзі перетнути позначку 39 грн/дол., а там і до психологічного рубежу в 40 грн недалеко.

Як курс валют впливає на ціни в Україні

Раніше доктор економічних наук Олексій Плотніков розповів журналістам сайту Pro Гроші, який вплив на ціноутворення має курс долара. Не секрет, що невіднятною частиною багатьох товарів на ринку є іноземні складові. Це стосується продуктів харчування, одягу, косметики тощо. Адже фурнітура, виробниче устаткування, матеріали, упакування – все це може бути закуплено за кордоном.

"Навіть якщо в Україні збереглися окремі ланки легкої промисловості, вони також використовують іноземні компоненти. Таким чином, курс іноземної валюти безпосередньо впливає на вартість одягу і текстилю", – констатував експерт.

Отже, неможливо уникнути впливу долара на ціноутворення в Україні. Валюта проникає майже у всі сфери економіки та створює залежність від імпортних складових. Тож українцям потрібно бути готовими до негативних тенденцій на валютному ринку. Бо підвищення курсу означає не лише послаблення гривні, але й високу вартість багатьох товарів і послуг.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар влаштував американські гірки та розповідав, що відбувається з курсом на початку тижня. Також ми повідомляли, яких сюрпризів чекати від валютного ринку восени.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.