Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара опиниться на роздоріжжі? Яких сюрпризів чекати від валютного ринку восени

З курсом долара в Україні постійно відбуваються метаморфози, адже на ситуацію впливають різні зовнішні чинники

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Валютний ринок можуть чекати сюрпризи восени

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Американська валюта ще може здивувати українців цієї осені. Наприклад, листопад вважають досить небезпечним періодом для курсу долара через те, що на початку грудня закінчується бюджетний процес. Взагалі восени на показники впливатимуть різні чинники, зокрема, події на фронті.

Які сюрпризи може принести валютний ринок цієї осені, редакція сайту Pro Гроші дізналася в доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

У вересні вже сталося чимало подій, які мають прямий вплив на курс долара в Україні. Національний банк прийняв рішення знизити облікову ставку до 20% і планує скасувати фіксований курс, якщо конкретні економічні показники набудуть задовільних значень. Йдеться про інфляцію, обсяги золотовалютних резервів та ін.

14 вересня була зменшена ставка рефінансування. В такому випадку знижуються відсотки на гривневі депозити. Громадяни, скоріш за все, будуть купувати долари замість того, щоб нести на депозити відсотки.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Іншими словами, протягом наступних місяців може підвищуватися попит на іноземну валюту. Хоча експерт не має впевненості в тому, що українці матимуть достатньо гривні, аби якось вплинути на валютний ринок і розгойдати ситуацію.

Загалом прямий ефект на долар мають три основні чинники, саме від них багато в чому залежать показники купівлі/продажу американської валюти. Очевидно, мова про досягнення і невдачі військових на полі бою, а також про активне забезпечення бюджету доларами нашими міжнародними союзниками.

Ми постійно обговорюємо всі чинники, які можуть вплинути на курс долара: це дії НБУ, отримання макрофінансової допомоги та події на фронті. Тому давайте виходити з того, що у нас є три вищезазначені головні фактори, які безперечно зафарбують осінній період, і у нас буде розуміння, що станеться з доларом, – констатував Плотніков.

Чому листопад несе загрозу курсу долара

Раніше журналісти Pro Гроші запитували у члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, який місяць до кінця року може бути найбільш небезпечним для валютного ринку. На думку експерта, це листопад, і причина – закінчення бюджетного процесу до 15 грудня.

"Тобто з 15 числа припиняються всі операції, і валютний курс практично не рухається. Виходить, що листопад у нас традиційно найнебезпечніший з точки зору курсового руху. В такому випадку долар може змінити показники як у бік зниження, так у бік зростання", – повідомив Олег Пендзин.

Українцям потрібно з обережністю планувати будь-які операції з доларами, щоб не втратити свої заощадження. Краще відкласти великі задання до грудня, коли на ринку з’явиться відносна стабільна ситуація і можна буде спрогнозувати, що принесе наступний день.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Національний банк хоче скасувати фіксований курс долара. Також ми повідомляли, що деяким українцям виплатять нову фінансову допомогу і розповідали, хто зможе отримати гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.