Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара спіймає "дзен"? Що буде з валютою наступного тижня

Експерт пояснив до чого готуватися українцям наступного тижня, 12-18 червня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня курс долара не вийде за межі встановленого коридору

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня, 12-18 червня, курс долара на валютному ринку майже не змінить свої показники. Так, зараз українці спостерігають певні коливання, але це не є тенденцією до того, що іноземна валюта почне стрімко змінювати свій курс в обидва напрямки.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Що буде з курсом долара наступного тижня?


За словами експерта, зараз в Україні є певні чинники, що тримають курс долара у більш-менш стабільному стані, а саме:

  • позитиви місії міжнародного валютного фонду;
  • продовження надходження іноземних грошей в Україну.

Також поточного тижня було оголошено, що золото-валютні резерви України наразі становлять 37 млрд доларів, це найкращий показник з 2011 року.

Тобто валюти в країні багато, якщо буде потрібно, то НБУ буде її використовувати для урегулювання відповідних інтервенцій. Це також означає, що найближчим часом не станеться нічого не непередбачуваного, що може призвести до шаленого попиту на валюту.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Що стосується ситуації на фронті, то те пожвавлення, яке спостерігають українці, можливо впливатиме надалі на курс долара, але навряд чи це відбудеться наступного тижня. Таким чином можна сказати, що протягом 12-18 червня курс долара залишиться в межах 37-38 гривень.

Як валютні зміни впливають на доходи українців?


Олексій Плотніков пояснив, що коли зростає курс долара, то національна валюта знецінюється, таким чином все це має як прямий, так й опосередкований вплив на заробіток українців, оскільки знижуються як реальні, так й потенційні доходи.

Наразі більшість українців отримують заробітну плату в гривнях. Тож, у разі зростання курсу долара її номінальний розмір зазвичай не змінюється. Але виходить, що фактично на цю суму людина купує менше товарів, аніж раніше. Тобто, долар дорожчає, відповідно зростають в ціні продукти та товари, а заробітна плата залишається незмінною.

Раніше ми розповідали, що означає високий курс долара для українців. Також ми писали, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривнях. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.