Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про стабільність можна забути? Чого очікувати від курсу долара протягом всього літа

Літо – завжди сприятливий період для курсу гривні, але так було до війни, а зараз сезонність фактично розмита

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Курс долара залежите від багатьох факторів

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Курс долара довгий час радував українців своєю стабільністю. Оновлення його показників були, але мінімальні. Однак українців вже починає цікавити питання про те, чи буде стабільною валюта протягом всього літа.

Чого очікувати від долара та євро протягом наступних трьох місяців, пише сайт Pro Гроші.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков говорить, що зараз важко давати прогноз на весь період, адже це повʼязано з тим:

  • які будуть надходження іноземної допомоги;

  • яким буде попит на долар;

  • що буде відбуватися на фронті;

  • яким буде наш контрнаступ та яка буде його успішність.

Це все впливатиме на курс долара, тому зараз спрогнозувати все літо важко. Якщо виходити з інформації про перемовини з міжнародним валютним фондом чи з іншими інституціями, то очікується надходження іноземної валюти у вигляді допомоги, підтримки бюджету та всього іншого.

Виходить, що з цієї точки зору проблем не має бути. Але зараз в Україні війна, і ситуація з контрнаступом теж може вплинути на курс.

Що стосується євро, то його показники в обмінниках залежать від співвідношення цієї валюти до долара десь на міжнародних ринках. Зараз євро дещо пішов вверх, але це не буде карколомною тенденцією, запевняє експерт.


Про певну стабільність у разі сталості певних факторів говорить і експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ.

До кінця літа поки точно неможливо сказати. Але це завжди сприятливий період для курсу гривні. Так було до війни. А зараз сезонність фактично розмита. Тут все залежить від динаміки обсягу міжнародної фінансової допомоги. Поки вона заходить ритмічно. Проблеми із зерновим коридором теж поки відтерміновані, він працює. Транзит через Польщу та сусідні європейські країни відновився. Тобто з точки зору експорту будуть певні надходження і відповідно фінансова допомога, – говорить експерт.

Виходить, завдяки цим факторам гривня має бути стабільною, а тому можна прогнозувати й курсову стабільність. Якщо протягом трьох місяців нічого не зміниться, то можна сказати, що коридор буде плюс-мінус 5% від сьогоднішніх показників курсу долара.

Що означає високий курс долара для українців

Раніше ми вже писали про те, що якщо іноземна валюта починала стрімко зростати, то змінювалися і цінники товарів. Однак чому український ринок такий залежний від долара?

Це все повʼязано з тим, що багато товарів імпортні. Тобто це ті товари, які завозяться із закордону, а отже вони закуповуються за іноземну валюту. Саме тому, якщо дорожчає долар, то дорожчає і купівля імпортних товарів.

Своєю чергою це призводить до того, що вони починають підійматися в ціні й у роздрібній мережі в Україні.

Більше – за посиланням.

Раніше ми розповідали, у якій валюті громадянам ліпше не зберігати свої гроші. Також нагадаємо, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.