Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя за умовами курсу долара: як валютні зміни впливають на доходи українців

Економіст пояснив, як саме курсові "гойдалки" впливають на заробіток українців та на їхню купівельну спроможність

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара має певний вплив на доходи українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні має значний вплив на певні складові життя звичайних громадян. Зокрема значні курсові коливання певним чином позначаються як на купівельній спроможності, так й на заробітку українців.

Про те, як саме курс долара впливає на доходи наших громадян, редакція Pro Гроші дізнавалася у доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Як курсові коливання позначаються на доходах українців?


Якщо зростає курс долара, то національна валюта знецінюється, таким чином все це має як прямий, так й опосередкований вплив на заробіток українців, адже знижуються як реальні, так й потенційні доходи.

Більшість наших громадян отримують заробітну плату в гривнях. У разі зростання курсу долара її номінальний розмір зазвичай не змінюється. Але виходить, що фактично на цю суму людина купує менше товарів, аніж раніше. Тобто, долар дорожчає, відповідно зростають в ціні продукти та товари, а заробітна плата залишається незмінною, – зазначив експерт.

Чому роботодавці не підвищують зарплати, якщо зростає курс долара?


Коли курс долара зростає, деякі компанії, навпаки, вимушені скасовувати премії та бонуси своїм працівникам, аби мати можливість оплатити певні послуги, наприклад, логістичні.

Річ у тому, що у разі зростання курсу долара може відбуватися й здорожчання деяких товарів, матеріалів, послуг тощо. Тобто, компанія має за все це розраховуватися з постачальниками за новими цінами. Якщо говорити про стабільність курсу, то це завжди дає можливість спланувати заробітні плати та доходи українців, – каже Олексій Плотніков.

Як курс долара впливає на купівельну спроможність українців?


Зрозуміло, що, якщо лихоманить курс, а гривня знецінюється, то зростають у ціні насамперед імпортні товари, тобто, все, що ввозиться в Україну з-за кордону. Це можуть бути як продукти харчування або побутові товари, так і якісь енергоносії, пальне тощо.

Наразі в Україні все пальне імпортне. Тому, у разі значних курсових змін у бік зростання, ми одразу побачимо здорожчання бензину на заправках та інших товарів, які хоча б мінімально пов'язані з пальним, – наголосив експерт.

Відповідно, підвищення цін на товари та послуги певним чином впливає на доходи громадян та купівельну спроможність. Тому для України краще знаходитися у стабільному курсовому стані з можливістю планування.

Раніше ми розповідали, як валютні зміни впливають на економіку України. Також ми писали, що буде з курсом долара наприкінці 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.