Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держслужбовці отримуватимуть зарплату за новими правилами: як зміниться розмір виплат у 2024 році

Після відповідних змін заробітна плата держслужбовців має стати більш зрозумілою та прозорою

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зарплати держслужбовців планують змінити вже з 1 січня 2024 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні плануються зміни у заробітній платі державних службовців вже з 1 січня 2024 року. Зокрема буде встановлений новий мінімальний розмір посадового окладу та щомісячних премій.

Про це в ефірі телемарафону повідомила голова Національного агентства з питань державної служби (НАДС) Наталя Алюшина.

Як зміниться заробітна плата держслужбовців

За її словами, зарплата в державному секторі має стати прозорою, прогнозованою та зрозумілою як для державних службовців, так і для інших громадян.

Таким чином з 1 січня 2024 року держслужбовцям хочуть скасувати стимулюючі виплати, а максимальні щомісячні премії встановити на рівні 30% від посадового окладу. Наразі розмір таких премій необмежений й залежить лише від суб'єктивного ставлення керівника.

"Вже у наступному році держслужба зможе конкурувати з приватним сектором, що дозволить залучити у цей сектор фахових юристів, програмістів та управлінців", – зазначила Наталя Алюшина.

Також планують змінити максимальний розмір надбавок за вислугу років до 30% від посадового окладу, тобто, по 2% за кожен рік державної служби.

"Зараз він дорівнює 50%, але хочу звернути увагу, що розмір посадового окладу зросте, тому й надбавка буде розраховуватися на основі підвищеного окладу", – пояснила голова НАДС.

Держслужбовцям також хочуть змінити мінімальний розмір посадового окладу. Таким чином, з 1 січня 2024 року він становитиме 7 100 гривень, а не 5 178 гривень, як зараз.

Яким держслужбовцям пропонують нараховувати надбавки

У червні був зареєстрований законопроєкт №9380, який передбачає внесення змін до ЗУ "Про прокуратуру" та встановлення розміру певних надбавок прокурорам, які з початку повномасштабного вторгнення працюють на територіях активних бойових дій.

Йдеться про такі доплати:

  • надбавки в розмірі 50% посадового окладу за безпосередню участь у проведенні слідчих чи інших процесуальних дій у кримінальних провадженнях;
  • право на одноразову грошову допомогу в разі загибелі (смерті), інвалідності чи втрати працездатності без встановлення інвалідності, якщо ці стани виникли внаслідок роботи у районі ведення воєнних дій.

У разі ухвалення законопроєкту, прокурорам належатимуть надбавки та грошове забезпечення, починаючи з 24 лютого 2022 року, а не лише з моменту набуття чинності документа.

Раніше ми розповідали, чому держслужбовці масово йдуть з посад. Також ми писали, скільки платять на державній роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.