Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара не може заспокоїтись: що відбувається в банках і на міжбанку

В банківських установах відбулися копійчані коливання курсу продажу, а на міжбанківському ринку торги лише відкрилися

Фото: УНІАН, Pexels, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках майже не змінився, але демонструє тенденцію до росту

Фото: УНІАН, Pexels, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Курс американської валюти в банках України наприкінці серпня почав падати, як і на готівковому ринку. Вже 6 вересня низхідні позиції замінили висхідні, долар почав дорожчати. Курс купівлі зафіксувався, а в продажу валюта коливається у межах 10-15 копійок.

Про це свідчать дані моніторингового порталу Мінфін.

Скільки коштує долар в банках України

Середні показники курсу долара в банківських установах такі:

  • купівля – 37,55 грн/дол.;
  • продаж – 38,15 грн/дол. (+5 коп.).

Коливання курсу долара в банках протягом місяця
Коливання курсу долара в банках протягом місяця
Фото: Мінфін

Державний ПриватБанк купує долари в населення трохи дешевше, за курсом 37,30 грн/дол. Українцям вигідніше продати американську валюту в Ощадбанку, наприклад, адже там за один долар дають 37,45 грн. Водночас справа з продажами повністю протилежна. У ПриватБанку можна купити валюту за курсом 37,90 грн/дол., що вигідніше. Тоді як Ощадбанк продає іноземні купюри за 38,45 грн/дол.

Банківські показники курсу долара 12 вересня
Банківські показники курсу долара 12 вересня
Фото: Мінфін

Що відбувається на міжбанківському ринку

Торги на міжбанку відкрилися традиційно о 10 годині ранку. Ситуація почала складатися стандартна: тотальний попит на валюту з боку імпорту. Йшли операції по лотах до 500 тисяч доларів зі швидким зростанням попиту при практично відсутності пропозиції. Заявки на купівлю не виходили за межі встановленого Національний банком нижнього і верхнього коридору.

Торги трималися у діапазоні:

  • купівля – 36,56 грн/дол.;
  • продаж – 36,93 грн/дол.

Торги з євро відкрилися такими котируваннями: 39,24 грн у купівлі та 39,63 грн у продажу.

Чи може курсовий коридор вплинути на вартість долара

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували у доктора економічних наук Олексія Плотнікова, що повинно статися, аби курс американської валюти різко пішов вгору чи вниз. На думку експерта, щоб долар виріс у ціні, потрібне якесь значуще потрясіння. Наприклад, припинення міжнародного фінансування. Адже відсутність допомоги від партнерів призведе до ослаблення національної валюти.

Що стосується курсового коридору від НБУ, то його впровадження не стане неочікуваним, оскільки регулятор вже повідомив про намір погодити рішення.

"Долар тоді займе вищу позначку цього коридора. Після встановлення курсових меж показники, виходячи з попиту та пропозиції, будуть кудись коливатися", – зауважив співрозмовник.

Одначе НБУ активно працює над стратегіями стабілізації валютного ринку, тож різке зростання показників хоч і можливе в теорії, але дуже малоймовірне на практиці. Іншим чинником, який здатен вплинути на курс, є несприятлива ситуація на полі бою для української сторони. Населення повинно слідкувати за розвитком подій, але не панікувати і приймати зважені рішення щодо купівлі/продажу валюти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ встановив новий курс і розповідав, скільки коштують іноземні валюти в Україні. Також ми повідомляли, чому українці надають перевагу долару, а не євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.