Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара диктує свої умови? Як валютні зміни впливають на економіку України

Експерт зазначив, що курсові зміни впливають як на формування бюджету та соціальну політику, так й на імпорт та експорт

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Як саме курсові коливання впливають на економічний стан нашої країни

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Після початку повномасштабної війни економічний стан нашої країни зазнав суттєвих змін. Наразі на економіку України впливають кілька факторів, зокрема коливання курсу долара.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з доктором економічних наук, професором та заслуженим економістом України Олексієм Плотніковим та дізналася, як саме зміни курсу іноземної валюти впливають на економічний стан України.

Вплив курсових змін на економіку

Звичайно, є розуміння про класичні зміни та ті, що відбуваються виключно в період війни Росії проти України. Якщо говорити про перші, то це насамперед стосується імпорту та експорту.

Коли долар дорожчає – національна валюта дешевшає. Такий стан є хорошим для експортерів. Також навпаки, коли долар знецінюється та дорожчає національна валюта – це краще для імпортерів, – каже експерт.

Під час війни курс долара впливає як на формування бюджету та соціальну політику, так й на купівельну спроможність громадян, адже деякі іноземні товари стають недоступними. А також багато інших речей, які пов'язані з тим, що в Україні наразі частково не працює промисловість та немає таких обсягів експорту продукції, які були до 24 лютого 2022 року.

Тобто, зараз Україна дуже пов'язана із міжнародною допомогою та імпортом. Якщо гривня знецінюється та дорожчає долар, звичайно, це йде на мінус національній економіці в цілому та добробуту громадян, – зазначив Олексій Плотніков.

Якщо говорити про стабільність курсу долара, це дозволяє прогнозувати, планувати та робити якісь економічні кроки. Умовно прогнозований курс дозволяє укладати різні іноземні контракти не прописуючи умову страхування валютних ринків. Адже є розуміння, що наразі курс стабільний й залишиться таким, наприклад, через місяць.

Але знову ж таки, ми не можемо зараз обговорювати чи гарні ці показники або навпаки, тому що все ж таки присутній фактор війни, залежність від міжнародної допомоги тощо, – наголосив експерт.

Що буде з курсом долара протягом 10-16 квітня

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що в цей період на валютному ринку можуть бути помітні деякі нові тенденції, але водночас вони будуть тимчасовими.

Перед Великоднем може зрости пропозиція валюти приблизно на 5%. Таким чином готівковий курс може становити 37,00-37,60 гривні за долар. Водночас амплітуда коливань не перевищить 0,3-0,5 гривні. За словами експерта, стрімких "злетів" або "падінь", протягом 10-16 квітня, не очікується.

Раніше ми розповідали, що в Україні зменшилась різниця між офіційним та готівковим курсом гривні до долара. Також ми писали, коли фіксований курс можуть відпустити. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.