Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з економікою України наприкінці 2023 року та до чого готуватися – прогноз

Разом з експертом розібралися, що чекає на українців в кінці 2023-го, та у якому стані перебуватиме економіка нашої країни

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Економічний стан України повністю залежить від ситуації на фронті

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Повномасштабна війна суттєво вплинула на економічний стан нашої країни. Наразі ситуація повністю залежить від того, як розгортатимуться події на фронті.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповів сайту Pro Гроші, що буде з економікою України наприкінці 2023 року.

Чи варто очікувати змін

За його словами, подальший економічний стан України повністю залежатиме від того, як далі розвиватимуться події на фронті.

Зараз не можна спрогнозувати, що буде з економікою нашої країни навіть через кілька місяців, адже всі чинники напряму пов'язані з війною та розгортанням подій на передовій, – каже експерт.

Він також зазначив, що, якщо ситуація все ж таки буде прогнозованою, то розрахунки міжнародного валютного фонду можуть бути досить реальними, враховуючи падіння української економіки у 2022 році та багато інших параметрів.

Щодо курсу долара, зараз йде дуже великий обсяг валюти в Україну. Гадаю, що той курс, який ми зараз спостерігаємо в обмінниках, зберігатиметься й наприкінці 2023 року, звісно, можливі певні коливання, але вони відбуватимуться лише в межах кількох копійок. Тобто, поки що немає причин для того, аби щось несподівано змінилося, – пояснив Олексій Плотніков.

Рівень інфляції в кінці 2023 року буде дещо кращим, ніж у 2022-му. Тобто, можна буде спостерігати сповільнення інфляції.

Як я вже казав, подальший економічний стан України залежатиме виключно від ситуації на передовій. Можна сказати, що це є головним фактором для стабілізації нашого економічного стану, – наголосив експерт.

Що буде з курсом долара у квітні

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що ситуація на валютному ринку залишатиметься прогнозованою та стабільною лише за певних обставин.

Йдеться про політику Нацбанку та ефективні заходи з утримання балансу між попитом і пропозицією на готівкову валюту. А також про отримання системної міжнародної фінансової допомоги, адже частина цих коштів буде спрямована на покриття дефіциту бюджету.

Раніше ми розповідали, як ЄС намагається подолати економічну кризу. Також ми писали, що сталося з економікою України після 24 лютого 2022 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.