Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара в Україні можуть відпустити – коли це станеться

НБУ та Міністерство фінансів України здійснюють досить обережну та грамотну політику

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Політика обмінного курсу охоплює кілька пунктів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно МВФ схвалив нову програму фінансування України більш ніж на 15 мільярдів доларів. У її рамках уряду доведеться повернутися до гнучкого обмінного курсу.

Про це запевняє директор ЦЕС Гліб Вишлінський.

За словами експерта, це станеться після війни.

"Програма МВФ поділена на дві частини: одна до перемоги, у розумінні Фонду – до закінчення бойових дій, інша – після перемоги. І про будь-які зміни політики обмінного курсу йдеться у другій частині", – говорить експерт.

Що включає політика обмінного курсу:

  • повернення до гнучкого обмінного курсу;

  • валютні інтервенції Нацбанку виключно для згладжування нестабільності;

  • управління інфляцією через ставку НБУ (якщо прогнозована інфляція вище цільового рівня, то ставку потрібно підвищувати для її стримування та навпаки).

Нацбанк може переглядати фіксований курс у бік підвищення чи зниження. Однак варто памʼятати, що все залежить від кількох факторів, а саме:

  • інтенсивність бойових дій;

  • міжнародна підтримка;

  • стабільність "зернового коридору".

Однак поки йде війна, а це означає, що на цей час про відмову від фіксованого курсу навіть не йдеться.

"НБУ та Міністерство фінансів України здійснюють досить обережну та грамотну політику. Фіксований курс довів свою ефективність, дотримавшись спекулятивні валютні коливання", – додав експерт.

Який буде курс протягом наступного тижня

Раніше ми вже розповідали про те, що директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що перед Великоднем пропозиція валюти зросте приблизно на 5% тому готівковий курс долара може бути 37,00-37,60 грн.

Експерт наголосив, що такі зміни будуть "сезонними", показники курсу долара не перевищуватимуть 0,3-0,5 гривні. Тобто стрімких "злетів" або "падінь" не очікується.

Чого чекати від курсу долара у квітні

Також ми розповідали про те, що різких змін від валюти чекати не варто. А цей місяць буде досить таки прогнозований та стабільний. Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Коридор цього місяця буде коливатися в межах 38-39 гривень за долар. З цією ж думкою згоден й експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ. За його даними, курс може коливатися в межах 37-38 гривень за долар.

Детальніше про курс долара у квітні читайте тут.

Раніше ми розповідали, чого очікувати від курсу долара у квітні. Також ми писали, коли НБУ доведеться відпустити фіксований курс та чому це може статися. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.