Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зменшилась різниця між офіційним та готівковим курсом гривні до долара

Аби стабілізувати валютний ринок, Національний банк України запровадив безліч інструментів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс має нові позиції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Протягом лютого-березня економічна активність в Україні почала відновлюватися. Ситуація на валютному ринку теж покращується. У червні минулого року різниця між офіційним та готівковим курсом гривні до долара була 28,5%. А от останніми тижнями вона знаходилася в діапазоні 2–4%.

Про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Валютний ринок стабілізувався завдяки:

  • ритмічному надходженню міжнародної допомоги;

  • подальшому пристосуванню економіки до умов війни;

  • продовженню "зернової угоди";

  • калібруванню Національним банком валютних обмежень, послідовній монетарній політиці НБУ, спрямованій на збільшення привабливості гривневих активів.

Також, аби стабілізувати валютний ринок, НБУ запровадив інструменти зниження попиту та збільшення пропозиції у готівковому сегменті, а саме депозит з безготівковою купівлею валюти та депозит із захистом від зміни курсу.

Чого чекати від курсу долара у квітні

Також ми розповідали про те, що різких змін від валюти чекати не варто. А цей місяць буде досить таки прогнозованим та стабільним. Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Коридор цього місяця буде коливатися в межах 38-39 гривень за долар. З цією ж думкою згоден й експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ. За його даними, курс може коливатися в межах 37-38 гривень за долар.

Детальніше про курс долара у квітні читайте тут.

Курс долара в Україні можуть відпустити

Також ми писали, що нещодавно МВФ схвалив нову програму фінансування України більш ніж на 15 мільярдів доларів. У її рамках уряду доведеться повернутися до гнучкого обмінного курсу. Однак це станеться лише після війни.

Що включає політика обмінного курсу:

  • повернення до гнучкого обмінного курсу;

  • валютні інтервенції Нацбанку виключно для згладжування нестабільності;

  • управління інфляцією через ставку НБУ (якщо прогнозована інфляція вище цільового рівня, то ставку потрібно підвищувати для її стримування та навпаки).

Однак варто памʼятати, що все залежить від кількох факторів, а саме:

  • інтенсивність бойових дій;

  • міжнародна підтримка;

  • стабільність "зернового коридору".

Та поки йде війна, а це означає, що на цей час про відмову від фіксованого курсу навіть не йдеться. Якщо вас зацікавила ця інформація, то більше ви можете дізнатися в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro гроші вже розповідав вам про те, чого очікувати від курсу долара у квітні. Також ми писали, коли НБУ доведеться відпустити фіксований курс та чому це може статися. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.