Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купівля товарів готівкою в Польщі: які зміни підготували для українців

Нові правила допоможуть підвищити прозорість готівкових операцій та посилять боротьбу з відмиванням грошей

Фото: Unspalsh. Колаж: Pro Гроші

У Польщі з 2024 року діятимуть ліміти операцій з готівкою

Фото: Unspalsh. Колаж: Pro Гроші

У Польщі, куди через повномасштабну війну переїхала значна кількість українців, запровадять нові ліміти готівкових платежів як для фізичних, так і юридичних осіб. Нові правила з'являться у перший день 2024 року.

Закон, який вводить нові ліміти операцій з готівкою, вже підписав президент Польщі Анджей Дуда.

Відомо, що для підприємців ліміт розрахунків готівкою встановили на рівні 8 тисяч злотих брутто за одну операцію з іншим підприємцем. Водночас для фізичних осіб діятиме ліміт у 20 тисяч злотих брутто, якщо мова йде про операцію з підприємцем.

Тобто, якщо вартість товару, який купуватиме особа в магазині, перевищуватиме 20 тисяч злотих, то заплатити за покупку вийде лише банківською карткою або в інший безготівковий спосіб.

За чинними правилами фізичні особи-покупці у Польщі виконують готівкові розрахунки без обмежень, а юридичні не можуть перевищувати ліміт у 15 тисяч злотих.

Що ще змінилося для українців у Польщі

Наприкінці весни уряд країни змінив терміни легального перебування наших громадян, а також продовжив:

  • строки дії національних віз;
  • строки дії карт побиту;
  • строки дії польських документів, що підтверджують особу;
  • строки дії документів толерованого перебування.

Також польські урядовці погодили зміни до Спецзакону "Про допомогу громадянам України, які виїхали до Польщі у зв’язку з війною". Українцям дозволили:

  • легально перебувати на території Польщі до 4 березня 2024 року, якщо громадянин України опинився в країні після 24 лютого 2023 року та заявив про свій намір залишитися в країні;
  • перебувати в країні дітям, які народилися на території Польщі та матері яких підпадають під вищезазначену категорію, є легальним протягом періоду, що стосується матері;
  • залишатися у Польщі до 4 березня 2024 року громадянам України з Карткою поляка, якщо людина легально прибула на територію держави після 24 лютого 2022 року та має намір залишитися в країні. Це також стосується й найближчих членів її сім'ї.

Довше перебувати у Польщі відтепер можуть також діти, які складатимуть іспит на атестат зрілості. Їм можна не виїжджати з країни до 30 вересня 2024 року.

Польща продовжила програму компенсації "40+"

У рамках цієї програми власникам житла, які надають притулок громадянам України, виплачуватимуть компенсацію до 4 березня наступного року.

Люди отримуватимуть 40 злотих (9 євро) щомісяця за надане житло. Якщо люди приймають українців із дітьми, то ця сума може становити 3 600 злотих (805 євро) на місяць.

Раніше ми розповідали, які ліміти існують на зняття готівки у банкоматах Польщі. Також ми розповідали, які питання найчастіше турбують українців у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.