Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща змінює правила: до чого готуватися українським переселенцям

Розповідаємо, що відбудеться з програмою, за якою українці отримували можливість не платити за житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям продовжать доступ до безплатного житла у Польщі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які з початком повномасштабної війни переїхали до Польщі, зможуть і надалі безплатно користуватися житлом у цій країні в рамках програми "40+". Відповідні зміни погодив уряд.

Про це повідомляє видання Yavp.pl.

Зазначається, нещодавно польський уряд вирішив продовжити програму компенсації "40+", за якою власники чи орендарі житла, які надали притулок громадянам України, отримуватимуть за це компенсацію до 4 березня 2024 року. за розміщення українських біженців принаймні до 4 березня 2024 року.

Що передбачає програма

Люди, які надають житло та харчування громадянам громадян України, отримує від держави 40 злотих (9 євро). За місяць проживання жінки з двома дітьми власник житла отримує 3 600 злотих (805 євро).

Натомість українці отримують безплатне розміщення у родині поляків чи готелі (гуртожитку) за такою програмою до 120 днів. Вразливі категорії мають право на безплатне житло без обмеження в часі.

Гроші власникам життя надходять вже після того, як органи перевірять у яких умовах проживають українці. Водночас власник життя не може вимагати від них жодних додаткових оплат.

Виплати з безробіття в Польщі

Ця грошова допомога не зазнавала змін. Станом на зараз розмір виплат становить:

  • 1 491,90 злотих (13 247,08 грн) брутто за перші 90 днів після реєстрації у центрі зайнятості;
  • 1 171,60 злотих (10 403,03 грн) брутто по завершенню цього терміну.

Ці гроші надають особам з офіційним стажем роботи від 5 до 20 років. Якщо у людини є стаж понад 20 років, тоді їй виплатять 120% базової суми, якщо стаж менш ніж 5 років – 80%.

Виплата допомоги іншим громадянам впродовж перших трьох місяців становитиме 1 043,30 злотих брутто (9 262,97 грн), а в наступні місяці розмір зменшиться до 819,30 злотих брутто (7 274,18 грн).

Для отримання грошової допомоги з безробіття, громадяни повинні відповідати одній з таких вимог:

  • мати дозвіл на постійне проживання, карту довгострокового резидента ЄС, статус біженця або тимчасовий захист;
  • бути членом родини громадянина ЄС чи Польщі;
  • мати "блакитну" карту (вона видається висококваліфікованим спеціалістам для ведення професійної діяльності) або посвідку на проживання з метою ведення наукової діяльності, а також карту резидента ЄС, видану в іншій країні.

Раніше ми пояснювали, яка країна краще підходить для еміграції. Також ми писали, Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.