Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Проблем більше, ніж раніше? Які питання найчастіше турбують українців у Польщі

Розповідаємо, які проблеми доводиться вирішувати громадянам України, які тимчасово проживають у сусідній країні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців у Польщі досі турбують юридичні проблеми

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багатьом українцям через повномасштабну війну довелося виїхати за кордон. Деякі громадяни опинилися у Польщі та, як і інші співвітчизники, зіткнулися з невідомими раніше проблемами. Тим часом юридичні запити досі турбують громадян України, які наразі тимчасово живуть у сусідній країні.

Юристка, член Варшавської асоціації адвокатів Марина Скарбек-Козєтульська розповіла, з якими правовими запитами звертаються українці в Польщі.

Тимчасовий захист у Польщі

Як пояснює експертка, за наявності мінімального набору необхідних документів такий захист у Польщі досить легко отримати, але так само легко й втратити. Так може статися, якщо громадяни України виїжджають за межі Польщі на термін більш ніж 30 днів.

"І тут багато хто робить помилку: часто українці вирушають за межі польського кордону на значно менші строки, однак потім не можуть довести, що від'їжджали лише на декілька днів, а тому втрачають тимчасовий захист, а разом з ним — і фінансову допомогу або право на безоплатне відвідання лікаря", — каже Скарбек-Козєтульська

Тому юристи радять українцям щонайменше зберігати квитки після поїздки, а також після повернення до Польщі обов’язково повідомляти на кордоні про своє повернення як мігрант, який рятується від війни.

При чому між тимчасовим захистом і статусом біженця існують деякі юридичні та практичні розбіжності. Так, останній існував завжди, і регулюється міжнародними законами та має конкретну та досить складну процедуру оформлення.

До того ж для біженців діє умова, що вони мешкають лише в конкретних місцях, які визначає польська влада. Вони не можуть виїжджати в іншу країну, навіть на легальне працевлаштування.

Програма 40+ для українців у Польщі

Вона діє впродовж 120 днів з моменту перетину кордону, тому нею ліпше скористатися у перші ж дні перебування в Польщі. За умовами програми, кожна людина в Польщі, яка вирішує піклуватися про українських мігрантів, наприклад, надаючи їм житло, отримує від держави компенсацію у 40 злотих на добу з розрахунку на кожного переселенця.

Цією програмою користуються не лише приватні власники житла, а й велика кількість мініготелів та заміських пансіонатів, які надають цілком пристойні умови для проживання протягом перших 120 днів перебування в Польщі.

Пошук і оренда житла

Ще одне складне юридичне питання для громадян України у Польщі. Усе тому, що в Польщі є спеціальна процедура найму квартири, тонкощі якої не знають навіть польські орендодавці.

Також варто пам'ятати, що більшість квартир у країні здаються одразу на річний термін, а договір засвідчує нотаріус. Тому, якщо орендар захоче виїхати з помешкання передчасно, йому доведеться розрахуватися із власником за увесь термін оренди.

Ринок праці у Польщі

За польським законодавством існує одразу кілька типів трудових угод, які підписуються під час працевлаштування. Головні з них — це стандартний трудовий контракт, а також цивільноправова угода, яка зазвичай є простішою для виконання як роботодавцем, так і самим працівником.

Тому юристи радять звернути увагу саме на неї. Ця угода, зокрема, дозволяє швидше розв'язати питання належних умов праці або заборгованості по зарплаті.

Нові виплати для українців у Польщі

Фінансову підтримку нададуть науковцям, зокрема:

  • іноземцям, які вже ведуть дослідження в Польщі або планують це робити;
  • особам, які активно займаються науковою діяльністю та мають намір реалізувати науковий проєкт;
  • працівникам академічних центрів, що мають документально підтверджені досягнення в науковій галузі;
  • студентам докторських програм без докторського ступеня, але з підтвердженими досягненнями в науковій сфері.

Виплати надаються в рамках програми "Місяць в Польщі". Так, зокрема й українці зможуть отримати 6 500 злотих (57 900 гривень).

Раніше ми розповідали, що змінилося для біженців з України у Чехії. Також ми писали, хто з українських переселенців може втратити державну допомогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.