Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці масово беруть кредити: скільки мільярдів вони заборгували

У деяких випадках "швидкі кредити" можуть призвести до того, що людина потрапляє у боргову яму

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці щомісяця беруть мікрокредитів на суму понад 650 тис. гривень

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні мікрокредити мають великий попит серед людей. Лише за останні пів року 2023-го було оформлено 3,8 млн договорів на отримання коштів на загальну суму 18,4 млрд гривень.

Про це свідчать розрахунки Opendatabot.

Згідно з даними, українці щомісяця беруть 650 тис. мікропозик. Загальна сума боргу людей наразі сягає 8,9 млрд гривень.

У порівнянні з 2022 роком в кожному місяці кількість оформлених мікрокредитів збільшується у 1,5 раза. Проте ці цифри все ще менше на 1,8 раза від показників 2021 року, коли щомісяця видавалося в середньому 1,17 мільйона мікропозик.

Зауважимо, що кількість наданих кредитів зростає із кожним кварталом. У другому кварталі 2023 року (квітень-червень) приріст становив 7%. Попри це, темпи приросту незначно знизилися порівняно з I кварталом, коли зростання склало 18%. У другому кварталі середня сума кредитів також зменшилася на 7% (з 4 931 гривні до 4 564 гривень).

У порівнянні з 2022 роком, заборгованість за кредитами продовжує зростати на 1,4% за квартал. Попри це, темпи зростання боргового навантаження трохи знизилися порівняно з початком 2023 року, коли приріст за квартал досяг 9,4%. Акцентуємо, що кількість зареєстрованих фінансових компаній зменшилася з 935 на початку 2022 року до 629 на липень 2023 року.

Українці повинні сплатити величезні кредитні ставки

Люди часто беруть мікрокредити, але не всі розуміють той факт, що їм доведеться у кілька разів переплатити. Це пов'язано з тим, що такі позики мають величезні кредитні ставки.

Більшість мікрофінансових організацій пропонують можливість отримати кредит за ставкою 0,01% на день. Ці компанії дійсно роблять акційні пропозиції для першої позики, але це водночас може бути спробою привернути клієнтів до мікрокредитування. Наприклад, на сайті однієї з таких компаній зазначено, що за кредит на суму 15 тисяч гривень на місяць відсотки становлять всього 45 гривень.

Проте уважний клієнт може виявити, що на тому самому сайті справжні умови кредитної послуги відрізняються. У реальності річна відсоткова ставка на перший кредит коливається від 30 341,06% до 105 015,32%. Тому, якщо клієнт не зможе вчасно погасити кредит, то він опиниться у борговій ямі.

У НБУ підготували зміни до правил швидких кредитів

Голова Нацбанку України Андрій Пишний вважає, що потрібно змінити правила видачі "швидких кредитів". Зміни на ринку споживчого кредитування націлені на забезпечення більшої захищеності та конкурентоспроможності для споживачів.

Нові правила передбачають, що "швидкі кредити" будуть орієнтовані на споживача, з чесними та справедливими відсотковими ставками, які не перетворюють позику на фінансове рабство. Голова НБУ наголосив на тому, що метою є забезпечення доступних фінансових можливостей для українців, уникаючи соціальних трагедій, які можуть виникнути внаслідок недобросовісної діяльності фінансових компаній.

Які нові правила видачі мікрокредитування можуть застосувати, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми повідомляли, коли можна втратити житло через несплату кредиту. Також сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям можуть списати борги по кредиту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.