Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредитна яма за лічені хвилини: куди можуть дітися гроші з картки ПриватБанку

Кілька списань з картки майже одночасно відбулися в різні куточки світу, хоча власниця не підтверджувала транзакції

Фото: FB ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У клієнтки ПриватБанку вкрали кошти з картки

Фото: FB ПриватБанк, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка ПриватБанку повідомила про неправомірні списання з картки "Універсальна" на суму понад 1 200 грн. Гроші не зникли в невідомому напрямку, а були витрачені сторонніми особами на оплату послуг в кількох країнах світу. Принаймні так зазначалось в історії транзакцій.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком olgadergacheva, розповіла, що 15 квітня з її рахунку зникли кредитні кошти. Відбулося три оплати: перша на суму 187 грн – за інформаційні та страхові послуги в США, друга розміром 44 грн – за кур'єрські та поштові послуги в Нідерландах, третя на суму 986 грн – за послуги туризму та транспортних перевезень в Перу. Всього списали 1 217 грн.

Водночас клієнтка запевняє, що на картці було встановлено ліміт на оплату в Інтернеті – всього 2 долари. Також вона не отримувала жодних підтверджувальних сповіщень чи дзвінків від банку, тож не могла вчасно виявити крадіжку та скасувати операції.

"Як тільки помітила списання, одразу звернулась на гарячу лінію ПриватБанку та повідомила про вищевказані фінансові шахрайські дії, а також за допомогою оператора заблокувала картку. Наступного дня написала лист-звернення до директора управління з проханням провести незалежне внутрішнє службове розслідування та припинити нарахування відсотків на кредитну лінію", – зауважила жінка.

Оскільки вкрадені кошти не її, а фінустанови, клієнтка попросила на період розслідування не нараховувати заборгованість та повернути кредитну картку до попереднього стану. Таку можливість регламентує Постанова Національного банку України від 30 квітня 2010 року № 223 п. 6.7 та п. 6.8.

Що відповіли в банку

Як зауважили представники ПриватБанку у відповідь на скаргу, додаткове підтвердження про списання застосовується не завжди. Наприклад, система не потребує дозволу власника коштів, якщо раніше було введено та збережено дані картки на сторонньому сайті, а особа дала згоду на подібні списання.

Інтернет-ліміт є одним з механізмів запобігання незаконним операціям, але не єдиним, що допомагає вберегти кошти клієнтів від шахраїв. Він спрацьовує при транзакціях, що мають маркер ризикових. Тому за умови, що людина ввела дані картки та зберегла їх на якомусь сайті, цей ресурс автоматично вважається довіреним і не вимагає підтвердження.

У ПриватБанку порадили більш зважено ставитися до надання персональної інформації стороннім сервісам, інакше можна натрапити на шахраїв і залишитися без коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці можуть отримати компенсацію від ПриватБанку. Також ми повідомляли, що Facebook позбавив клієнта ПриватБанку 1 200 євро та розповідали, куди поділися гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.