Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші клієнтів ПриватБанку опиняються в США: що відбувається

Списання більш як на 50 тисяч гривень відбулися на рахунки антикварного магазину та готелю в США

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З картки ПриватБанку списалися кошти на рахунок в Америці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З кредитної картки клієнта ПриватБанку відбулися дві оплати, які він не підтверджував. Сума втрати склала більш як 50 тисяч гривень, а призначення – покриття готельних послуг і купівля антикваріату в Сполучених Штатах Америки.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач з Кропивницького, зареєстрований під ніком marchuhcok, розповів про незаконні списання з картки. Витрачені кошти були не його особисті, а кредитні, тож ПриватБанк почав вимагати погашення заборгованості. Але клієнт не мав змоги скасувати перекази та зберегти фінанси, адже система безпеки не спрацювала та дозволила великі відправлення за кордон.

В історії транзакцій чоловік дізнався, що перші два платежі на суму 37 453 гривень надійшли на рахунок антикварного магазину в США, ще один розміром 14 360 гривень – в американський готель. При цьому в додатку стояв ліміт на оплати в Інтернеті до тисячі гривень, але повідомлення про підтвердження операцій власник не отримував.

"Протягом години я заблокував карту в додатку Приват24 та повідомив на гарячу лінію за номером 3700 про незаконне списання коштів. Вранці того ж дня написав заяву в поліцію, звернувся у відділення банку з письмовою вимогою провести розслідування. Також попросив на час розгляду справи припинити нарахування відсотків на кредитну лінію та відновити рахунок до стану, в якому він знаходився, шляхом негайного повернення коштів", – написав чоловік.

Як законодавчу норму українець навів Постанову Правління НБУ № 705, де сказано, що емітент у разі здійснення помилкового або неналежного переказу, якщо користувач невідкладно повідомив про платіжні операції, що ним не виконувалися, після виявлення помилки негайно відновлює залишок коштів до стану, в якому він перебував перед виконанням цієї транзакції.

Що відповіли у банку

На запит клієнта фінустанова надала стандартну відповідь, що при здійсненні оплат правильно ввели номер картки, термін дії та код CVV2, тому кошти не можна повернути, тим більше – призупинити нарахування відсотків за кредитом. ПриватБанк в цій позиції посилався на договір, де сказано, що клієнтнесе відповідальність за всі платежі.

Водночас чоловіку повернули перші два списання на суму 37 453 гривень, але за іншим нараховуються відсотки, які повинен покрити власник рахунку. Він запитав у представників ПриватБанку, чому такі вагомі суми можуть зникати з картки без будь-якого підтвердження, та навіщо встановлювати ліміти в додатку на оплати в Інтернеті, якщо ця система безпеки взагалі не працює.

Стосовно можливого передавання персональних даних стороннім особам чоловік зазначив, що фізичні картки, які видають у відділеннях, "лежать одна на одній і скріплені резинкою, або в невеличких конвертах без пломбування", а реквізити, нанесенні на картці для ідентифікації, не мають ніякого маскування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк заблокував картку через кредитний ліміт і розповідав, чим завинила пенсіонерка. Також ми повідомляли, що ПриватБанк тимчасово скасував комісію на перекази з Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.