Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредит під час війни: чи можна не платити, якщо позичальник у полоні

Українці, які страждають від надокучливих дзвінків колекторів, можуть позбавитися цієї проблеми за наявністю однієї умови

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть погрожувати колектори сім'ям українців, чиї родичі опинилися в полоні

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ще на початку повномасштабної війни в Україні обмежили роботу колекторів, та попри це вони не припинили повністю свою діяльність. Буває так, що громадянам дзвонять з вимогою повернути кредит, який отримував хтось із членів сім'ї або далекий родич. Однак як реагувати на дзвінки колекторів родині, де позичальник перебуває у російському полоні?

Про це розповіла виданню Фокус старша юристка ЮФ Wolf Theiss Оксана Волинець.

Так, вона пояснила, що якщо позичальник перебуває у полоні, а банк вимагає, наприклад, від матері позичальника сплатити позику, то насамперед необхідно з'ясувати, на яких умовах була узгоджена кредитна умова. Наприклад, переконатися, що фінансова установа дійсно має право звертатися до матері позичальника та вимагати повернення боргу і що мати є зобов'язаною особою, тобто стала поручителем чи майновим поручителем за позикою (передала в заставу банку належне їй майно, підписала договір поруки).

"Якщо такі зобов'язання з боку матері відсутні, тоді банк не має юридичних підстав для подібних вимог. У цьому випадку, можна порадити звернутися з електронним зверненням до НБУ та поскаржитися на дії банку", — каже юристка.

Натомість якщо з'ясується, що мати полоненого є у списку поручителів, вона може скористатися положеннями Закону "Про споживче кредитування", у якому є додаткові зобов'язання щодо етичної поведінки для кредитодавців у відносинах із захищеними категоріями громадян, до яких належать і полонені особи, та члени їхніх сімей.

Після цього потрібно повідомити банк, що взаємодія з фінустановою припиняється на період воєнного стану та впродовж трьох місяців з дня його скасування. Також банку необхідно передати інформацію про те, що позичальник належить захищеної категорії, а ще надати відповідні документи, які перелічені в Законі "Про споживче кредитування".

"Після отримання такого повідомлення фінансова установа має припинити за власної ініціативи комунікувати з членами родини позичальника", — вважає Оксана Волинець.

Як перевірити свою кредитну історію

Під час війни банки почали часто відмовляють українцям у кредитах, адже тепер фінустанови дуже прискіпливо перевіряють дані позичальників. Але свою кредитну історію можна перевірити самостійно.

Цей процес завжди здійснюється через Українське бюро кредитних історій (УБКІ), але заявку на перевірку можна подати у різні способи:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват 24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот "Кредитна історія" у Viber та Telegram.

Раніше ми розповідали, як українські банки можуть стягнути гроші з боржника. Також ми пояснювали, як заборонено "вибивати" борги в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.