Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ посилює перевірки колекторів – що зміниться

Інспекції колекторських компаній будуть проводити позапланово та без попередження

Колаж: Pro Гроші

Колекторів в Україні перевірятимуть по-новому

Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили порядок проведення інспекцій колекторських компаній – тепер перевірки здійснюватимуть позапланово та без попередження.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Перевірки здійснюватимуть на підставі спеціального розпорядчого акта Нацбанку. Ухвалити рішення про проведення позапланової інспекції колекторської компанії можуть за таких підстав:

  • неподання чи подання в неповному обсязі в установлений строк документів та інформації, подання яких вимагається відповідно до законодавства України або на вимогу НБУ;
  • якщо клієнти чи інші люди свідчитимуть про порушення колекторами вимог до етичної поведінки під час врегулювання питання простроченої заборгованості;
  • відсутність об’єкта перевірки за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі;
  • кредитодавці здійснюють неналежний контроль за діяльністю колекторських фірм, з якими укладено договір про врегулювання простроченої заборгованості (це може свідчити про недотримання колекторською компанією вимог щодо етичної поведінки у спілкуванні з клієнтами).

Також НБУ розширив повноваження Комітету щодо нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг. Так, Правління НБУ має право делегувати Комітету розгляд рішення про застосування заходів впливу до колекторських компаній за порушення вимог законодавства щодо взаємодії зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості (етичної поведінки).

Що робити, якщо колектор погрожує?

Якщо колектор (кредитор, новий кредитор, колекторська компанія) порушує правила і вимоги до етичної поведінки, не варто просто блокувати такі дзвінки чи вносити їх у "чорний список", каже економіст.

Найкраще – це записати розмову, щоб мати докази, а потім повідомити про цей випадок Національний банк, який має покарати колекторську компанію за таке порушення.

Також під час розмови ви маєте право вимагати від колектора документи, що підтверджують його слова, і він зобов’язаний надати їх протягом 5 днів.

Крім цього, колектор не має права збирати щодо вас і ваших близьких інформацію про графік роботи, місця і часу відпочинку, стан здоров'я, політичні та релігійні погляди та інші особисті дані.

Раніше ми розповідали, хто може заборонити колекторам турбувати їх щодо заборгованості по кредиту під час війни. Також ми пояснювали, як треба спілкуватися з колекторами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.