Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є два варіанти: як банк може стягнути гроші з боржника

З'ясовували, яким чином фінустанови можуть "вибити" заборгованість із своїх клієнтів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як банки можуть повернути прострочені кредити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну в 2022 році в Україні частка прострочених протягом 90 днів кредитів в цілому по банківській системі зросла з 34% до 39%.

Про це повідомляє Опендатабот.

Як банк може вирішити питання з кредитами

Для цього в фінустанови є два варіанти – або позватися до боржника в суді або продавати зовнішнім колекторам цю заборгованість:

  • у випадку продажу боргу колекторам, в середньому банк отримує лише 10% від суму заборгованості. Натомість не виключено, що "у комплекті" йдуть корупційні ризики — у випадку, якщо проблемний портфель продано за безцінь колекторській компанії, повʼязаній з банком, його посадовцями або відділом стягнення;
  • у випадку, якщо банк звертається до суду, є шанси отримати всю суму кредиту та повернути витрати безпосередньо на судовий процес.

Які банки найчастіше беруть участь у судових процесах

За даними видання Опендатабот, торік українські банки були сторонами у 56 670 судових справах, а це на 37% менше, аніж до початку війни.

Державні ПриватБанк та Ощадбанк подали позовів удвічі менше, аніж у 2021. Найбільше падіння позовної роботи спостерігається у А-Банка – аж у три рази.

Як змінились умови видачі кредитів

Раніше ми розповідали, що середні відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення у лютому 2023 року у національній валюті становили 36 % річних

Якщо порівняти з січневими показниками, то ставки стали більшими на 0,3 в.п. Тим часом ставки за новими кредитами для населення в іноземній валюті знизилися з 7,2% до 5,1% річних.

Натомість ставки за гривневими кредитами для підприємств у лютому зросли з 19,5% до 20,5% річних, а за валютними навпаки — знизилися з 5,9% до 5,5%.

Перевірка кредитної історії: як це зробити

Під час війни банки почали часто відмовляють українцям у кредитах, адже тепер фінустанови дуже прискіпливо перевіряють дані позичальників. Але свою кредитну історію можна перевірити самостійно.

Цей процес завжди здійснюється через Українське бюро кредитних історій (УБКІ), але заявку на перевірку можна подати у різні способи:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват 24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот "Кредитна історія" у Viber та Telegram.

Чи можна узяти кредит, а потім відмовитися від коштів?

Згідно з українським законодавством людина може скасувати оформлення кредиту без пояснення причини впродовж 14 календарних днів з дати оформлення. Тобто, у кредитних грошах може відпасти потреба, і протягом двох тижнів є можливість від грошей відмовитись.

При цьому таку опцію матимуть лише ті позичальники, в яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як відмовитись від боргу за 14 днів.

Раніше ми розповідали, на яких умовах банки пропонують позики українцям в березні 2023 року. Також сайт Pro Гроші писав про кредит, за який українцям не потрібно сплачувати відсотки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.