Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комісії не уникнути: скільки клієнти Monobank можуть втратити на переказі євро

Клієнтці не сподобалося, що з невеликої суми переказу в євро забирають значну комісію

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У клієнтки Monobank зняло велику комісію за платіж у євро

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Жінці відправили SWIFT-платіж на карту Monobank в сумі 350 євро, але на рахунок прийшло тільки 319 євро. Виявляється, решту склала комісія банку-відправника та Monobank.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком Kristina999, розповіла, що 31 євро з загальної суми переказу зникли. Фінансова установа, що брала участь у транзакції, взяла в якості комісії лише 8 євро. А Monobank, на картку якого надійшли кошти, забрав 23 євро.

Оператор у службі підтримки відповів клієнтці, що Monobank комісію за відправлення не бере, втім є деякі додаткові комісії, які і склали вказану суму.

"Загалом, якщо вирішите надсилати в Monobank євро переказ, уточнюйте у них суму комісії перед відправкою, а краще користуйтеся іншими способами. 23 євро з такої маленької суми – це перебір. Декілька років уже користуюся послугами цього банку, завжди всім була задоволена і сьогодні вперше така ситуація", – зауважила українка.

Що відповіли в Monobank

Як уточнили представники фінансової установи, за зарахування SWIFT-платежу з боку Monobank комісія відсутня. Але залежно від кількості банків, через які проходить платіж на шляху до отримувача, та їх умов обслуговування кореспондентських рахунків, можуть виникати додаткові комісії.

За стандартами SWIFT існує 3 типи комісії, а саме:

  • OUR – всі пов’язані витрати сплачує відправник;
  • SHA – витрати рівнозначно "лягають" на обидві сторони;
  • BEN – всі можливі витрати покриває одержувач.

Функціонал системи SWIFT, як і низки інших міжнародних розрахунків, має конкретні особливості, наприклад:

  • вибір "маршруту" платежу робить банк відправника, він співпрацює з мережею банків-кореспондентів, тож через них буде проходити обробку SWIFT-платіж;
  • комерційні умови співпраці між цим установами унікальні та являють собою банківську таємницю, недоступну для ознайомлення;
  • умови можуть змінитися в будь-який момент, тому неможливо дати прогноз щодо можливого виникнення додаткових комісій у банках-посередниках.

Всі ці особливості не гарантують отримувачу надходження платежу в повному обсязі, хіба що використовується тип комісії OUR. Водночас у Monobank зазначили, що клієнти мають змогу відправляти і приймати євро не через SWIFT, а за допомогою SEPA (платіжний стандарт, яким користуються у Європейському Союзі). Поповнення картки Monobank буде безплатним, а відправлення тарифікуватиметься за умовами іншого банку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що клієнт Monobank помітив відсутність важливої функції у додатку. Також ми повідомляли, що оновлення в додатку Monobank піддали критиці та розповідали, чим невдоволений клієнт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.