Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредитів більше не буде? Чому банки не дають в борг під час війни

Розповідаємо, з яких причин банк може відмовити надати кредит під час повномасштабної війни з РФ

Фото: НБУ, ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

Банки завжди дуже прискіпливі до кредитних історій позичальників

Фото: НБУ, ПриватБанк. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни Росії проти України українські банки запровадили пільгові умови кредитування – ті, хто вже мав кредити, міг не обслуговувати їх протягом шести місяців, і за це їм не нараховувались відсотки і штрафи. А от нових кредитів спочатку не видавали, а згодом щодо таких послуг кожен банк самостійно приймав рішення.

Pro Гроші вдалося дізнатися одну з історій, коли банк відмовив клієнту у такій послузі, і розповідають, чому банки неохоче видають нові кредити під час воєнного стану.

Кредитні програми є, але їх небагато

У перші місяці повномасштабного вторгнення банки зупинили видачі кредитів. Клієнти могли користуватися своїми кредитними лімітами на картках, які встановили ще до 24 лютого 2022 року.

Наприкінці літа більшість банків відновили різні програми кредитування. Це робили поступово. Наприклад, у ПриватБанку у квітні повідомляли про видачу перших кредитів мікро і малому бізнесу, у травні у всіх клієнтів з'явилася можливість робити покупки в кредит в мережах магазинів-партнерів банку.

Один з перших банків, який відновив іпотечне кредитування, – Ощадбанк. В кінці липня пресслужба повідомила, що клієнтам доступні три найпопулярніші програми, а решта поки недоступна, оскільки попит у зв’язку з війною на них упав.

Власне, на сайті чи офіційних сторінках у соцмережах банків є інформація про те, які програми кредитування вже відновили. Однак чому їх кількість така обмежена, і чи отримає їх кожен охочий?

Кожного позичальника вивчають

Pro Гроші розповіли історію про те, як і чому банк відмовив у послузі "Оплата частинами" під час війни. Пані Олеся хотіла взяти такий кредит, однак однією з причин, чому це не вдалося, – статус внутрішньо переміщеної особи.

"Мені треба було підтвердити своє місце проживання, ще купу документів донести, але я вже не мала для цього часу. Ще одна причина – у мене немає кредитної історії", – пояснила дівчина.

Як зазначила Олеся, вона не користується кредитними лімітами, і так банк не може зрозуміти, чи здатна клієнтка повернути борг.

"Є кредитний ліміт. Якщо ним користуєшся, його поповнюєш, банк бачить, що ти нормальний клієнт, і вчасно повертаєш гроші. Але я не користувалась кредитними коштами, і банк не знає, що я за клієнт. Тому мені відмовили в "Оплаті частинами", – додала Олеся.

Так, за звичайних умов банки ретельно перевіряють кредитну історію клієнта. Як ми раніше пояснювали, кожен позичальник має кредитну історію, де є вся інформація про те, як він виконував умови договорів і сплачував свої борги. Якщо були штрафи, невчасні виплати й інші промахи з боку клієнта, банк може відмовити йому у кредиті.

Під час повномасштабної війни, коли фінансове становище багатьох людей різко погіршилось, банки особливо прискіпливо перевіряють кредитні історії та уникають усіх можливих ризиків із "безнадійними" кредитами. Банк не зацікавлений у тому, щоб клієнт не зміг виконати свої грошові зобов'язання під час складної економічної ситуації, і цим погіршив рейтинг і стабільність самої установи.

Крім того, що в клієнтів зменшилась платоспроможність, є й інша причина, чому банки не готові видавати великі і довготривалі кредити. Наприклад, іпотечне і заставне майно багато людей втратили під час бойових дій. Відтак люди вже не хочуть сплачувати гроші за те, чого вони в результаті не отримають.

У липні ВР прийняла за основу законопроєкт №7441-1, яким пропонується заморозити чи списати кредит, якщо таке майно опинилося на тимчасово окупованій території або ж було знищене чи пошкоджене під час бойових дій. Для таких пільг існують жорсткі умови, однак поки законопроєкт готують до другого читання.

Врешті, банки за великої економічної нестабільності остерігаються будь-яких ризиків. З 24 лютого 2022 року НБУ ліквідував уже два банки. Для виводу з ринку фінустанов існують різні причини, і багато в чому все залежить від рішень самого керівництва банку в умовах війни. В НБУ запевняють, що навіть за таких умов банківська система в Україні загалом міцна і здатна витримати кризу. Однак негативний вплив від непогашених боргів буде і для банків, і для позичальників, і для обох сторін він небажаний.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.