Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк, Monobank, Ощадбанк, ПУМБ: які кредити зараз доступні для українців

З початку повномасштабної війни банки оновили низкукредитні програми, а видачу деяких зупинили взагалі

Фото: ПриватБанк, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Кредитні програми оновились і скоротились, кожен банк пропонує свої умови

Фото: ПриватБанк, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану банки стали більш прискіпливими до видачі кредитів і до кредитних історій клієнтів. Коли розпочався воєнний стан, людям перестали давати гроші в борг, згодом деякі програми кредитування відновились, але діяли і кредитні канікули. Та вже влітку банки почали переходити на стандартні умови і пільги залишили лише в кількох випадках для певних категорій осіб.

Ми вирішили розібратися, які кредити доступні для українців у популярних українських банках на початку жовтня і на яких умовах можна отримати гроші.

Що пропонує ПриватБанк


Як і більшість банків, після початку повномасштабної війни кредити клієнтам цієї установи перестали видавати. Користуватися і обслуговувати можна було лише наявні кредити. Та вже восени такі послуги відновлені і ПриватБанк пропонує декілька програм.

Найпростіший спосіб отримати кредитні гроші в банку – використати кредитний ліміт на картці "Універсальна". Тобто, це звичайна картка, на якій людина тримає свої гроші, але також має ліміт до 200 000 грн, який можна безкоштовно використовувати протягом 55 днів. Якщо в цей термін гроші не повернути, то тоді застосовується місячна ставка у 3,5% від суми заборгованості.

Ще один швидкий спосіб отримати кредит – використати послугу "Оплата частинами". Вона видається на термін від 1 до 24 місяців. Якщо людина бажає купити якийсь товар, то оплатити можна не одразу всю суму, а, відповідно, розбити на частини. Така функція доступна у близько 30 великих торгових мережах і ще 25 000 роздрібних магазинах. Комісія становить 0,01% від вартості товару під час списання щомісячних платежів. Максимальна сума такого кредиту становить 300 000 грн.

На таку ж суму можна взяти "Миттєву розстрочку" на термін до 24 місяців. Щоправда, відсотки тут більші – 2,9% від загальної суми в місяць. Від попередньої програми вона відрізняється тим, що більшість магазинів пропонують саме цю послугу, і вона доступна для клієнтів і інших банків.

Видавати почали і кредити готівкою. Максимальна сума також складає 300 000 грн і видається під 1,5% на місяць. Домовитись про такий кредит можна на 10, 20 та 36 місяців. Погасити його можна не лише готівкою у відділенні, а і онлайн через Приват24.

Програма "Авто в розстрочку" тимчасово не працює. Натомість можна взяти кредит на нові авто. На період воєнного стану кредитування можливе з максимальним строком 48 місяців і авансом понад 30%. При цьому процентна ставка встановлена на рівні від 0,01% до 14% річних.

Доступне також іпотечне кредитування на первинному, вторинному ринках та банківської нерухомості. Всі ці програми видають на строк до 20 років та мають 12% річних у перший рік кредитування. Крім того, ми нещодавно писали про запуск у "Дії" програми "єОселя", який дозволяє онлайн оформити заяву на участь у програмі "Доступна іпотека" під 3% річних. Поки з програмою працюють лише 5 банків: Укргазбанк, Скай банк, Глобус Банк, а також ПриватБанк та Ощадбанк.

Які кредити доступні в Ощадбанку


На сайті Ощадбанку зараз доступні три види іпотечних кредитів – "Звісно, зручно", "Доступна іпотека 7%" та "Споживчий кредит під іпотеку". Вони видаються на термін до 20 років. Відсотки відрізняються: це 7% за спеціальною урядовою програмою і від 14,5% для нерухомості на вторинному ринку. "Споживчий кредит під іпотеку" пропонує взяти у борг на нерухомість на первинному ринку під заставу вторинного житла. Також у рамках програми можна взяти кредит на власні потреби – на ремонт у квартирі, придбання нових меблів тощо.

Взяти можна і кредит на авто. У травні одною з перших відновили програму "Ощад Драйв" з 0,01%-19% річних. Їх видають на термін до 7 років, при цьому клієнт має внести аванс щонайменше 30% вартості авто.

Можна встановити на картці і кредитний ліміт до 15 тис. грн. Його строк – 60 місяців. Пільговий період під 0,001% річних триває 92 дні. Крім того, ті, хто отримують зарплату або пенсію через Ощад, можуть використати програму "Кеш-кредит цільовий". Можна взяти до 250 000 грн готівкою на купівлю багатьох різних товарів під 40% річних на термін до 5 років.

У декількох партнерських торговельних мережах банку можна замовити розстрочку під 0,001% річних. Максимально можна отримати борг у 100 000 грн, мінімально має бути 1 500 грн. Оформити розстрочку можна на термін від 3 до 24 місяців просто в магазині. Повертати гроші можна і в відділення банку готівкою, і онлайн.

Загалом після поступового відновлення кредитних програм у травні банк оновив їх та пропонує тепер за новими умовами.

Кредити Monobank


Розстрочка у цьому банку доступна у будь-якому магазині від 1 000 грн до 100 000 грн. Отримати послугу можна на термін від 3 до 24 місяців. У такому випадку місячна комісія становить 1,9% від суми.

Покупка частинами доступна лише при купівлі товарів у магазинах-партнерах банку. Ліміт становить від 500 грн до 200 000 грн, і розплачуватись можна від 2 до 24 місяців. При цьому комісія за оплату щомісячного платежу в рахунок кредитних коштів не нараховується.

Водночас кредитний ліміт можна встановити у розмірі до 100 000 грн, і пільговий період триватиме 62 дні, далі вираховують 3,1% від суми на місяць.

Що доступно клієнтам Альфа-Банку та ПУМБ


Готівкою у Альфа-Банку можна взяти кредит від 5 000 грн до 100 000 грн на термін від 6 до 48 місяців. Витрачати ці гроші можна на будь-які потреби, і замовити чи обслуговувати борг можна і онлайн, і офлайн. При цьому річна ставка встановлена на рівні 19,99%-21,99%.

Окремо на сайті доступний кредит на товари і послуги від 1 000 до 50 000 грн. За суттю оплата частинами, яку так само можна отримати у магазинах-партнерах банку. Річна ставка – 0,01%, комісія за обслуговування – до 3,5%. Розраховувати на такі гроші можна від 2 до 24 місяців. З такими ж умовами діє кредит на товари і послуги в інтернет-магазинах, щоправда, мінімальний термін збільшено до 3 місяців, а комісія за обслуговування – до 3%. Окремо в банку є кілька видів кредитних карток.

У ПУМБ доступна кредитна картка "Все можу" з кредитним лімітом до 200 000 грн. Гроші видають на строк 12 місяців з автоматичним продовженням угоди. Пільговий період діє 62 дні, але після його завершення доведеться платити 2,99% на місяць від суми заборгованості.

Готівкою можна отримати до 300 000 грн на строк від 3 до 36 місяців. Щомісячна комісія в такому випадку становитиме від 1,99% до 3,99%. Обслуговувати його можна, як і в більшості банків, онлайн, і офлайн.

Отримати можна і споживчий кредит для купівлі товарів у торгових мережах, які є партнерами ПУМБ. Отримати можна від 1 000 грн до 200 000 грн строком від 3 до 24 місяців. Процентна ставка становить 0,01% річних, а щомісячна комісія за обслуговування кредитної заборгованості (максимальне значення) – до 3,5%.

Загалом усі банки під час війни стали обережнішими і уникають зайвих ризиків, коли клієнт може не погасити борг. Платоспроможність людей впала, а тому коли особа хоче взяти кредит, банк детально перевіряє, чи є в людини можливість обслуговувати борги. Якщо ж є сумніви, то є імовірність, що кредиту можуть і не дати.

Також банки змінили багато умов. Під час воєнного стану ситуація може змінюватися чи не щодня, а тому перед важливими угодами з банками слід звертатися до них за консультаціями та уточнювати всі умови. Якщо ж виникає ситуація, коли людина втратила можливість повернути борг, читайте, що таке реструктуризація і як це допоможе з обтяжливим кредитом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.