Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошова допомога українцям: чи потрібно за неї платити податки

Для переселенців наразі існує кілька видів програм допомоги, якими вони можуть скористатися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадяни можуть отримати додаткові кошти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців через війну отримують грошову допомогу від міжнародних організацій. Саме тому іноді у людей виникає питання щодо того, чи потрібно платити податки з цих коштів.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Згідно з роз’ясненням податкової служби, дохід внутрішньо переміщених осіб у вигляді благодійної допомоги від міжнародних організацій (їхніх філій та представництв), перелік яких визначається Кабміном, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків.

Виходить, якщо ви отримуєте благодійну допомогу, яка надається внутрішнім переселенцям міжнародними організаціями, то ці кошти не піддаються оподатковуванню.

Однак зверніть увагу, що йдеться про благодійні організації, які зазначені у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Чи зміниться розмір виплат ВПО

Ми вже писали про те, що виділення коштів для переселенців в Державному бюджеті 2024 року свідчить про розвиток соціальної підтримки цієї групи населення. Однак важливо відзначити, що це не призведе до збільшення суми виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в порівнянні із попереднім бюджетним періодом.

Яку допомогу надають переселенцям

Для переселенців існує кілька видів програм допомоги:

  • програма "Прихисток" – волонтерський проєкт, який спрямований на пошук нового тимчасового житла для переселенців, які залишили свої домівки через повномасштабну війну;

  • грошова допомога – дорослим ВПО виплачують по 2 000 гривень на особу і 3 000 гривень на дитину до 18 років або на особу з інвалідністю;

  • часткове погашення комунальних послуг, що є додатковим фактором у полегшенні фінансового стану ВПО.

Важливо відзначити, що, попри те, що виплати для переселенців були продовжені до січня 2024 року, перегляд осіб, які отримують грошову допомогу, відбувається кожні 6 місяців. Такий підхід дозволяє уряду періодично оцінювати потреби переселенців та адаптувати програми підтримки відповідно до змінних обставин.

Більше про це читайте в нашому матеріалі.

Як ВПО не втратити грошову допомогу

Українці зі статусом ВПО, які отримують фінансову допомогу від держави, повинні пройти перевірку Національною соціальною службою. Ігнорування цієї вимоги призведе до втрати права на допомогу.

Про перевірку повідомляють за два дні перед її проведенням. Якщо переселенець не знаходився на фактичному місці проживання під час перевірки, він має 14 днів на пояснення. Більше тут.

Раніше ми повідомляли, що українцям за кордоном виплачуватимуть до 1 000 євро. Також ми писали, хто з українців може отримувати 10 000 грн щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.