Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші за повернення в Україну: яку програму допомоги хоче запустити Чехія

Держава продовжує приймати українських біженців, забезпечує їх безплатним житлом і виплачує фінансову допомогу

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чехія виплачуватиме кошти українцям за повернення додому

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чеський уряд планує допомагати українцям, які хочуть повернутися на Батьківщину, фінансово. Тож триває підготовка проєкту нової поправки до закону, відомого як lex Ukrajina. Йдеться не про примусове виселення, а про добровільний виїзд із Чехії.

Про це повідомило видання Radio Prague International.

За даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, станом на серпень 2023 року в країні перебуває 360 900 біженців. Вони отримали статус тимчасового захисту і всебічну підтримку від держави. Зокрема можуть користуватися правом на поселення у безплатному житлі (до 150 днів) та забезпечувати себе базовими потребами коштом фінансової допомоги.

Водночас вся Європа потроху втомлюється від волонтерства, хоч і розуміє, що багато українців не можуть повернутися у свої домівки через їх знищення російською армією. Постійні витрати на утримання біженців ускладнюються тим, що не всі люди, які отримали прихисток, хочуть асимілюватися з місцевим населенням і знайти роботу.

У Чехії не відмовляються від фінансової підтримки наших громадян, але планують підготувати спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну.

"Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу в поверненні. Хоча ситуація в Україні ще не задовільна, доречно запропонувати підтримку тим, хто зацікавлений у повернені додому", – уточнили ініціатори поправки.

Йдеться про закон lex Ukrajina, який стосується прав та обов'язків українських біженців у Чеській Республіці. Нова поправка також має на меті продовжити надання тимчасового захисту до кінця березня 2025 року.

Наразі невідомо, на який саме вид підтримки будуть виділені кошти, але вони підуть на компенсації витрат, пов’язаних з поверненням до України.

Скільки виплачує Чехія біженцям

Остання, п’ята поправка до закону lex Ukrajina скоротила розмір грошового забезпечення українців у Чеській Республіці з 1 квітня. Наразі суми гуманітарних виплат такі:

  • протягом перших шести місяців – 4 860 крон (8 165 грн);
  • якщо за 150 днів людина не знайшла роботу, сума допомоги зменшиться до 3 130 крон (5 400 грн) для дорослого;
  • біженці з інвалідністю та пенсіонери отримують 7 290 крон (12 500 грн) діти – 5 235 крон (9 000 грн).

Також поправки стосувалися процедури призначення коштів і скасування підтримки. Заявку на отримання допомоги вже не підтверджують автоматично, для цього потрібно подати інформацію про дохід. А якщо вказана адреса проживання не буде збігатися з даними в реєстрі жителів, то виплати анулюють.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта запровадила послугу доставки в Чехії та розповідав, скільки коштує та що можна відправити. Також ми повідомляли, що перукарка з України відверто розповіла про роботу в Чехії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.