Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ми тут, як батраки: перукарка з України відверто розповіла про роботу в Чехії

Українка, яка переїхала зі своєю родиною до Чехії, розповіла про свою роботу, рівень життя та ставлення місцевого населення до біженців

Фото: архів Лілії Немеш, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перукар у Празі в середньому заробляє тисячу доларів на місяць

Фото: архів Лілії Немеш, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Війна, ракетні удари, вибухи, робота ППО, постійні повітряні тривоги... Ці жахливі слова змінили життя багатьох українців. Комусь довелось переїхати до інших, безпечніших регіонів, а комусь і взагалі — залишити Батьківщину, дбаючи про безпеку свою та рідних.

Сайт Pro Гроші поспілкувався із Лілією Немеш – перукаркою за покликанням, мамою трьох чудових діток. Наша героїня зробила дуже важливий та важкий вибір – вона залишила власний будинок під Києвом, успішну кар'єру, своїх рідних та переїхала жити до Праги.

Зміст
1.Чи важко було наважитися виїхати до Чехії?
2.Як довго ви шукали роботу за кордоном?
3.Скільки отримує перукар у Чехії? Яка вартість послуг?
4.Ціни на перукарські послуги вищі чи нижчі, ніж в Україні?
5.Скільки годин триває ваш робочий день?
6.Як місцеві ставляться до біженців із України?
7.Які ціни в Чехії, чи вистачає ваших доходів на життя?

Чи важко було наважитися виїхати до Чехії?

Наважитися виїхати було тяжко. Але моральна спустошеність, ставлення людей, їхня негативна поведінка прискорили процес від'їзду моєї родини. В Україні залишилося все, в першу чергу — мої любі батьки. Ми спілкуємося майже щодня, цього наразі достатньо. Я вважаю, що сум за рідними у кожного по-різному проявляється, це індивідуально…

Як довго ви шукали роботу за кордоном?

Через місяць після переїзду до Праги я влаштувалася на роботу – це дуже важливо, особливо на початку перебування в іншій країні. Велику роль у повсякденному житті відіграє знання чеської мови. Без мови, і навіть з нею, ми тут батраки. Вже чотири місяці я працюю у сфері краси перукарем за своєю професією. Поки що не збираюся нічого змінювати. Звиклася, переборола мовний бар'єр, тепер розумію розмовну чеську, через це стало трохи легше, ніж на початку.

Вакансій дуже багато, їх щодня викладають у соціальних мережах. Але, хочу зауважити, що оплата години роботи останнім часом знизилася через велику кількість переселенців. Фактично, всю тяжку чорнову роботу зараз тут виконують українці.

Роботи Лілії Немеш
Фото із власного архіву

Скільки отримує перукар у Чехії? Яка вартість послуг?

Середні ціни на перукарські послуги в Празі наразі такі:

  • чоловіча стрижка коштує від 270 чеських крон (близько 455 грн);
  • жіноча — від 500 чеських крон (близько 890 грн);
  • фарбування волосся – від 1 300 крон (від 2 190 грн).

Заробітна плата перукаря в Празі – в середньому тисяча доларів на місяць.

Ціни на перукарські послуги вищі чи нижчі, ніж в Україні?

Порівнювати ціни на обслуговування між Чеською республікою та Україною я не можу, тому що, як в нашій країні, так і тут, є різні сегменти — від звичайної перукарні до VIP.

Роботи Лілії Немеш
Фото з особистого архіву майстра

Скільки годин триває ваш робочий день?

Мій робочий день триває 12 годин. Я працюю по 5 або 6 днів на тиждень. Тут потрібно працювати, ти не можеш розслабитися, тому що за все потрібно платити, особливо за орендоване житло, яке у Празі дуже дорого коштує.

Як місцеві ставляться до біженців із України?

Місцеві ставляться по-різному, зазвичай добре, але інколи я бачу й негатив. Мене обурює те, що найбільше негативу демонструють наші ж люди, українці. Це дуже бентежить…

Роботи Лілії Немеш
Фото із особистого архіву

Які ціни в Чехії, чи вистачає ваших доходів на життя?

Ціни на життя такі самі, як і в Україні, але дуже дорога оренда житла. Якби не фінансова підтримка Чеської республіки, то моя сім'я, яка складається із двох дорослих і трьох дітей, просто не змогла б тут жити.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що змінилось для українців, які перебувають у Чехії, з 1 квітня 2023 року. Крім того, ми розповідали про новий мобільний застосунок для наших громадян, які виїхали за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.