Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші можуть зникнути, поки ви спите: яка проблема спіткала клієнтів ПриватБанку

У клієнтки списалися кошти з кредитної карти вночі, коли вона не могла здійснити підтвердження транзакції

Фото: fonstola. Колаж: Pro Гроші

У клієнтки ПриватБанку знялися гроші з рахунку, поки вона спала

Фото: fonstola. Колаж: Pro Гроші

Українка поскаржилася на український національний банк і його рівень захисту особистої інформації та клієнтських коштів. Поки дівчина спала, з її кредитки зникли гроші.

Про це вона розповіла на порталі Мінфін у розділі відгуків.

За словами постраждалої, о третій годині ночі з її рахунку здійснили переказ кредитних коштів на сайт. Вона не повідомила, на який конкретно вебресурс перевелися фінанси. Проте зауважила, що допомоги і підтримки від співробітників ПриватБанку не дочекалася.

"Банк навіть не став вникати і розбиратися. Сума невелика. Але якщо це стало можливим, значить система ненадійна, або в банку є співучасник, або продають інформацію. І це означає, що наступного разу можна збільшити ліміт і зняти 10 000 грн", – констатувала клієнтка.

Після цього випадку вона вирішила закрити всі картки та подала заявку на видалення особистої інформації з бази даних ПриватБанку. Тут теж очікувала неприємність. Співрозмовниця з контакт-центру повідомила, що спочатку дівчині потрібно самостійно заблокувати рахунок, після чого знову зателефонувати до служби підтримки.

Але заявку про видалення особистої інформації із системи та про заборону її використання не прийняли. Тож українка цікавиться у фінустанови, чому не можуть забезпечити якісну охорону клієнтських грошей та захист конфіденційних даних. Зрозуміло, що у відповідь отримала стандартні фрази стосовно необхідності передання кодів доступу для можливості самовільного зняття коштів.

Як ще могли списатися фінанси з картки

Банк зміг надати лише шаблонні вибачення і пояснення щодо ймовірності списання без підтвердження транзакції власником: "Проведення оплати на сторонньому сайті здійснюється з використанням даних картки (строк дії, номер і CVV), які відомі лише її власнику. Без введення цих даних сайт не знатиме, з якої саме картки потрібно списати кошти".

Що цікаво, у коментарях до відгуку деякі користувачі вказали на даремність закриття рахунків, оскільки причина зникнення грошей дійсно могла бути у неуважності клієнтки. Адже дівчина могла раніше оформити підписку, наприклад, на "пільговий період за 1 гривню", а потім забути про неї. Тоді як платіжна система сайту, де активована передплата, дозволяє списувати кошти без повідомлення (без надсилання форми підтвердження).

Причому всі банківські установи у такому випадку зберігають налаштування системи, дозволяючи здійснювати періодичну оплату купленої послуги без сповіщення. Тож не дивно, що гроші могли списатися навіть вночі, оскільки підтвердити транзакцію не було потреби.

Звісно, це всього лише припущення користувачів порталу. Офіційно ПриватБанк обіцяв розібратися у ситуації, уточнивши деталі у вже колишньої клієнтки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що клієнти Нафтогазу скаржаться на неповернення переплати. Також ми повідомляли, що Monobank масово втрачає клієнтів, і розповідали, чому українці відмовляються від послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.