Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші можуть самі себе "зʼїсти": що робити, якщо у вас є від 100 000 грн

Дотримання лише кількох правил може забезпечити вам фінансову незалежність та майбутнє

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Варто розуміти те, скільки ви витрачаєте

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Нас завжди вчили заощаджувати й відкладати собі певну суму на "чорний день". Звісно, що подушка безпеки, якісь заощадження, а тим більше в хорошій сумі, мають бути. Якщо вони у вас зараз складають від 100 000 гривень, то також з цією сумою потрібно щось робити, адже зараз в країні висока інфляція, і ваші кошти можуть "зʼїдатися".

Про це сайту Pro Гроші розповіла експертка з особистих фінансів, викладачка з інвестицій Іванна Антонюк.

5 кроків до вашого успіху

Розберіться з особистими фінансами. Це для того, аби ви розуміли, куди та скільки витрачаєте.

Я не рекомендую йти та інвестувати ці гроші, вкладати в щось далі, якщо у вас немає конкретики з власними грошима й ви не розумієте, куди ваші гроші витрачаються, чи ви не знаєте, як збільшити свої доходи. Над цим варто працювати, – говорить експертка.

Створіть подушки безпеки. Заощадження – це не подушка безпеки. Тому тут варто розуміти, яку з вашої суми ви можете відкласти на якісь непередбачувані витрати, а яку частину можете далі інвестувати.

Навчіться інвестувати.

З такою маленькою сумою я б не радила звертатися до фінансових консультантів. У такому випадку ви тільки більше втратите. Краще з цим подружитися самостійно, – додала Іванна Антонюк.

Створіть власну стратегію та фінансовий план. Завдяки стратегії ви зможете розуміти одразу кілька питань:

  • куди вам потрібно інвестувати;
  • чи цієї суми буде достатньо;
  • чи потрібно далі заощаджувати;
  • чи потрібно відкладати щось для інвестування.

Та й загалом можете притриматися свого плану, попри будь-які події, – каже експертка з особистих фінансів.

Почніть інвестувати на регулярній основі. Коли ви вже обрали певні активи, створили свою стратегію та фінансовий план, то потрібно діяти. Інвестування не може бути одноразовим, адже інвестор – це позиція, яку людина займає все життя.

Якщо ви будете інвестувати регулярно, то саме ці кроки, які перераховані вище, можуть забезпечити вам фінансову незалежність та майбутнє.

Як стати фінансово незалежним вже зараз

Раніше ми розповідали про три кроки, які вам допоможуть стати фінансово незалежними вже зараз. Більшість українців про них не знають або просто ними не користуються, а дарма. Завдяки цим порадам ви можете змусити ваші заощадження працювати на вас, а також формуєте власну фінансову подушку безпеки.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

5 секретних джерел доходу

В українців є досить багато варіантів різного виду заробітку. Один з них – держфінансування та програми для бізнесу. Вони є й в Україні, однак працюють лише для бізнесу. В цьому випадку ви повинні мати бізнес-план, приміщення, працювати вже певний період, і тоді зможете отримати кошти на розвиток своєї справи від держави.

Більше читайте за посиланням.

Раніше ми пояснювали, що чекає на біткоїн у 2023 році, а також про те, хто може стати першим отримувачем зарплати у криптовалюті в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.