Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головне нововведення жовтня. Що незабаром зміниться для кожного українця

З 1 жовтня в Україні готують багато змін, але є одна, яка вплине на багато виплат і податків

Фото: Уніан, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Один з важливих показників стане більшим

Фото: Уніан, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час повномасштабної війни рівень інфляції щомісяця стає все більшим, при цьому доходи українців падають. Але невелике їх збільшення очікується вже у жовтні, оскільки, як заплановано в бюджеті 2022, рівень мінімальної зарплати зросте.

Розповідаємо, якою буде сума і на чиї виплати вона вплине.

Яким буде перерахунок

Уже з 1 жовтня мінімальна зарплата в Україні становитиме 6 700 грн. Зростання відбудеться на 200 грн, оскільки з грудня минулого року вона зберігалась на рівні 6 500 грн.

З жовтня і протягом всього наступного року зберігатиметься ця нова сума, оскільки у бюджеті 2023 не передбачено її зростання. Власне перерахунок "мінімалки" впливає на багато інших виплат в Україні, а отже з жовтня зростуть і інші мінімальні показники.

Які виплати стануть більшими

У першу чергу більшою стане мінімальна пенсія за віком у непрацюючих громадян, які досягли 65 років і більше, та які мають такий страховий стаж: чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. Вона визначається у розмірі 40% від мінімальної зарплати. Якщо раніше така пенсія становила 2 600 грн, то з 1 жовтня пенсіонери отримуватимуть мінімум 2 680 грн (6 700 грн х 40%).

Збільшення "мінімалки" вплине і на суму Єдиного соціального внеску. Якщо раніше сплачувати треба було щонайменше 1430 грн, то з 1 жовтня мінімальний ЄСВ становитиме 1 474 грн (6 700 х 22%). При цьому максимально за місяць можна зарахувати 100 500 грн.

Ще одна пов'язана з цим зміна у жовтні стосується "декретних" та "лікарняних". Середньоденна виплата зросте 220,11 грн. При цьому мінімальна сума допомоги по вагітності та пологах з жовтня становитиме 27 733, 86 грн.

З жовтня доступна "Пільгова іпотека"

Раніше ми писали, що у наступному місяці запрацює і державна програма іпотечного кредитування. Вона стане доступною для всіх українців, але якщо вони виконають такі умови:

  • претендент має бути громадянином України віком від 18 до 70 років;
  • відповідати критеріям платоспроможності;
  • не брати участь у схожих державних програмах;
  • потребувати поліпшених житлових умов;
  • не перебувати під санкціями.

Читайте у нашому матеріалі детально про умови програми та кому можуть відмовити у такому кредиті. Також ми детально писали про іншу іпотечну програму "Українська мрія", яка доступна лише певним категоріям населення. Крім того, дізнавайтеся, яке нове правило щодо страхового стажу і трудових книжок запровадили в Україні під час дії воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.