Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прибутковість забезпечена: в який бізнес варто інвестувати гроші у 2023 році

Разом з експертом розбиралися, чи варто інвестувати гроші у бізнес СТО в Україні у 2023 році

Фото: Pexels

Інвестиції в СТО себе виправдають

Фото: Pexels

В Україні послуги щодо ремонту або обслуговування авто стають дедалі затребуванішими, тому що на початку 2023 року середній вік всіх машин за підрахунками автоекспертів становив 23,2 року. А саме кількість авто, їх вік та загальний стан доріг впливає на популярність такого сервісу в країні.

Про те, наскільки вигідні інвестиції в СТО у 2023 році сайту Pro Гроші розповів директор департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії Ігор Сироватко.


До початку повномасштабної війни, кількість автомобілів в Україні збільшувалась з кожним роком. Оскільки автівкам потрібне регулярне обслуговування та, за потреби, ремонт, доцільність та популярність відкриття СТО була досить високою.

Так, у вересні 2021 року кількість оголошень про послуги СТО на платформі OLX становила 47,3 тисячі, в той час, як кількість відгуків на них – понад 362 тисячі. Тобто кількість попиту перевищувала кількість пропозицій у 7,6 раза, – зазначив експерт.

За його словами, після 24 лютого 2022 року Україну покинуло більш як 8-9 мільйонів людей, відповідно, обсяг авто відчутно зменшився. Принаймні така статистика спостерігалася у перші місяці повномасштабної війни. Також березень-травень 2022 року супроводжувався дефіцитом пального й значним підвищенням цін на нього, проте, кількість оголошень про надання послуг СТО залишилась приблизно на довоєнному рівні.

Йдеться про 47,6 тисячі пропозицій, а відгуків від користувачів на них було – 335,9 тисячі. Тобто співвідношення величини попиту до пропозиції скоротилося в порівнянні з 2022 роком до 7 разів, – пояснив Ігор Сироватко.

Що відбувається з бізнесом СТО у 2023 році


Протягом 2023 року кількість оголошень про надання послуг СТО скоротилася на 52% та у вересні становила – 22,5 тисячі пропозицій. Також зменшилася й кількість відгуків на ці оголошення до 278 тисяч, однак, як показує статистика, попит все одно перевищує пропозицію більш ніж у 12 разів. Таким чином, нестача послуг СТО в Україні точно присутня.

Щодо інвестицій у цей бізнес, то, за даними порталу "Дія.Бізнес", сума первинних вкладень для відкриття станції технічного огляду стартує від 40 тисяч євро, так, сума не маленька, але часто власники бізнесу починають пропонувати свої послуги на різних майданчиках, зокрема на OLX, – зазначив експерт.

Також протягом 2023 року в Україні значно збільшилася кількість вакансій для працівників СТО та автомийок, у вересні 2022 року було 3 467 пропозицій роботи, а у вересні 2023 – 6 341 пропозиція, тобто зростання відбулося на 82%.

Таким чином для СТО, як і для більшості галузей, зараз характерний дефіцит кваліфікованих рук. Виходячи з цього, першим кроком перед відкриттям бізнесу важливо знайти спеціалістів – це найбільш критичний фактор успіху в запуску СТО. Вже далі справа за приміщенням і необхідним обладнанням для початку роботи, – каже Ігор Сироватко.

Він також додав, що враховуючи високий попит на послуги СТО, інвестиції у цей бізнес залишаються вигідним рішенням. Звісно, до справи варто підійти відповідально: розробити бізнес-план, специфікацію СТО, приміщення та досвідчених фахівців. У такому випадку кількість клієнтів зростатиме пропорційно кількості автомобілів.

Раніше ми розповідали, яка дія з авто може призвести до штрафів. Також ми писали, скільки коштує паркомісце у Києві у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.