Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економічні наслідки війни: як скоротилися доходи українців

Розповідаємо, як повномасштабне вторгнення РФ на територію України вплинуло на зарплати українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Середня зарплата українців становить 14,5 тис. грн

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фактичний дохід українців скоротився на 21% через повномасштабну війну та її економічні наслідки.

Такі дані опублікував Центр економічної стратегії.

Через складність збору інформації за регіонами Державна служба статистики припинила публікацію даних про середні зарплати.

Однак, за даними Пенсійного фонду, який публікує середню зарплату, з якої було сплачено страхові внески, номінальні заробітні плати в Україні скоротилися на 5% порівняно із січнем 2022 року.

Якщо враховувати рівень інфляції, то доходи українців впали на 21% у порівнянні з початком року.

Згідно із жовтневним опитуванням Gradus, скорочення доходу відбулося у 77% українців.

Що буде з доходами українців у 2023 році

У Міністерстві економіки прогнозують, що рівень безробіття у 2023 році становитиме 28,2%. Уже зараз за підсумком року він є таким же. А навіть у тих, хто має роботу, розмір реальних зарплат постійно зменшується. Також є багато компаній, які змушені переводити працівників на неповний робочий тиждень, урізати виплати чи скорочувати штат. Проблем піддає й енергетична криза.

Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим раніше розповідала нам, що доходи працівників уже не будуть такими стабільними та конкурентними, як до повномасштабного вторгнення. Навіть якщо рівень зарплат по Україні не впаде, то і зростати він теж не буде. Вона каже, що ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Загалом у держбюджеті на наступний рік ідеться про те, що середня зарплата по Україні зросте до 18 тис. грн. Але це підвищення знівелюється високою інфляцією.

Також нелегко буде бюджетникам. Наприкінці грудня було укладено меморандум у рамках нової Моніторингової програми для України від МФВ, згідно з яким зарплати скоротять на 27%. Але ідеться не тільки про зменшення зарплат, а і скорочення штату в різних організаціях.

Це пов'язано з тим, що МВФ відмовився надавати Україні новий кредит, а отже державі потрібно збільшити податкові надходження у бюджет. Основна мета меморандуму – скоротити різницю між доходами і бюджетними видатками. І це змушені робити через подібні скорочення. Якщо ми виконаємо умови фонду, то нам таки дадуть черговий кредит.

Загалом якщо говорити про економічну ситуацію, то ми стійкі і в умовах, у яких опинилися, тримаємось надзвичайно добре.

Кардинальні зміни вже будуть тоді, коли війна взагалі буде завершена. От тоді можна буде казати, що ми опинимося в іншій реальності. Тобто, поки триватиме війна, ми будемо в такій же ситуації, в якій перебуваємо зараз, – розповів нам фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Так, з невеликими змінами в кращу чи гіршу сторону попереду у нас криза, яку ми точно здатні пережити.

Раніше сайт Pro Гроші писав про найважливіші економічні події 2022 року. Також ми розповідали, чи пройшли українці найгіршу точку падіння в економіці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.