Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші не затримуються? Що відбувається із зарплатами українців на тлі енергетичного терору РФ

У Нацбанку розповіли, що відбувалося на українському ринку праці у листопаді

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Зарплати українців продовжують знижуватись

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжують фіксувати зниження реальних зарплат. Хоча номінальні виплати практично наблизились до рівня 2021 року, однак реальні зарплати — істотно знизились.

Про це йдеться у звіті Нацбанку України.

"Номінальні зарплати наблизились до рівня минулого року, реальні – істотно знизились, особливо у приватному секторі. Виплати бюджетним працівникам, у тому числі військовим, стримують погіршення добробуту домогосподарств", – зазначаються у НБУ.

Фахівці констатують, що серйозний негативний вплив на ринок праці у листопаді мали ракетні обстріли енергетичної інфраструктури армією РФ. Втім, втримувати ситуацію допомагають виплати бюджетним працівникам.

Енергетичний терор, віялові та екстрені відключені світла змусили частково припинити роботу деяких українських підприємств. Ця ситуація відбилася на кількості вакансій. За даними Нацбанку, українці тепер частіше шукають роботу закордоном.

"Поглибилося зменшення кількості вакансій на сайтах пошуку роботи. Зростання кількості резюме також послабилося (крім ІТ та пошуку роботи за кордоном)", – йдеться у звіті регулятора.

Натомість, зазначають у Нацбанку, звільнення Херсону пожвавило пропозицію вакансій в регіоні.

Додамо, раніше у Нацбанку прогнозували, що до кінця 2022 року безробіття в Україні сягне майже 30%.

Українцям загрожує звільнення або ще більше скорочення зарплат

За словами директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського, українські підприємства скорочують виробництва через терористичні атаки РФ на енергетику, а тому українці можуть втратити частину доходів.

Експерт зазначає, що далеко не всі підприємці можуть дозволити собі купити та стабільно використовувати генератори на своїх фірмах.

"Тому слід очікувати зменшення кількості робочих місць. Або знизиться оплата праці, тому що невідпрацьовані години оплачувати не будуть", – розповів Гліб Вишлінський.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, що буде із зарплатами та робочими місцями у 2023 році. Також ми писали, чому в Україні дорожчають продукти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.